Etiketterartiklarövrigt
Läst 28892 ggr
Pagan
2012-05-06, 21:08

Ockulta symboler del 3 Pentagram

Pentagram, en i ett svep tecknad femuddig stjärna. På tyska kallas den Mahrfuss (marans fot) eller drudenfuss (efter drude, ett kvinnligt demoniskt väsen som framkallar mardrömmar). På svenska även alfkors eller älvkors (ellakors) På latin Pentangulum. Detta uttryck användes även om andra magiska tecken.

Ordet pentagram kommer från grekiskan. Penta betyder "fem" och gram kommer från "gramma" som bl.a. betyder "bokstav". Pythagoréerna kallade symbolen för Pentalpha. Alpha är den första bokstaven i det grekiska alfabetet (dvs. A) och figuren fick sitt namn, just för att man kan skönja fem stycken stora A i symbolen. Pythagoréerna brukade stjärnan bl.a. som sigill på sin inbördes korrespondens. På grund av sina stora kunskaper om universums hemligheter ansågs Pythagoréerna av mindre insatta medmänniskor vara demondyrkare och trollkarlar.

Hos Pythagoras var pentagrammet en helig symbol för kroppslig och själslig harmoni och blev därigenom ett tecken för hälsa.

Vi stöter ofta på symbolen i magiska ritualer, vilket exempelvis framgår i besvärjelsescenen i Goethes ”Faust I”

Figuren måste vara helt sluten och får inte uppvisa några språng. Inom den ”vita magin” börjar man teckna symbolen vid den övre vänstra udden, drar ett streck mot den högra och därifrån till den nedre vänstra osv. tills man från den nedre högra udden kommer tillbaka till utgångspunkten.

Den femuddiga stjärnan förekommer också i den kristna ikonografin, närmare bestämt som hänvisning till den korsfästes fem sår. Eftersom symbolen genom sin slutna form liknar cirkeln var det också en symbol för enheten mellan början och slutet i Kristus.

Inom Islam symboliserade pentagrammet religionens fem grundpelare (trosbekännelsen, tidebönen, fastan, allmosan och vallfärden till Mecka) samt de fem dagliga bönestunderna - och förekom upprätt likväl som inverterad.

På hällristningar i Alperna från sen medeltid har denna ”Drudenfuss” måhända en apotropeisk (avvärjande) betydelse, vilket antyds då den förekommer tillsammans med kristna tecken och symboler i skyddsamuletter och liknande.

Pentagrammet spelar också en viktig roll inom frimurarsymboliken. Här i form av en flammande stjärna. Denna stjärna har strålar eller flammor vid uddarna och ett G i centrum. Den påminner oss om solen med sina strålar upplyser jorden och låter sin välsignelse komma mänskligheten till del genom att skänka ljus och liv till allt på jorden. Denna ”Blazing star” påvisas bland frimurarna redan år 1735. G står för Gnosis, geometri, gud och Gloria. Liksom Gnostikerna förklarade alkemisterna femtalet genom att hänvisa till de fem elementen. Som ett tecken som avvärjer demoner förekommer Pentagrammet ofta insnidat i dörrposter, trösklar och fäboddörrar.

Pentagrammet är också en gammal symbol för planeten Venus. Babylonierna upptäckte långt före Kristus att Venus bana på astrologiska scheman bildade en regelbunden femuddig Stjärna, som därefter förknippades med nämnda planet. Det tar Venus 8 år att röra sig i en bana som tecknar ett perfekt pentagram på stjärnhimlen.

Hos antikens folk fick pentagrammet stå för perfektion och skönhet och för den sexuella kraftens cykliska förlopp. För att hylla Venus valde grekerna att ha de olympiska spelen vart 8: onde år. Numera har vi dessa spel på halva denna tid – halva Venus cykel. Pentagrammet sägs också vara tänkt att bli de olympiska spelens officiella symbol, men det blev de 5 ringarna.

Inom Wicca anses pentagrammet symbolisera de fem elementen Eld, jord, vatten, luft och ande (eller Akasha - själen) Genom att bruka pentagrammet i ritualer kan vi förevisa all negativitet från ett objekt och/eller införliva positiv energi. Cirkeln kring pentagrammet såsom wicca använder det symboliserar alltet, helheten, den eviga cykeln; såsom reinkarnation, årshjulet m.m.

Inom Tarot finner vi i den lilla arkanan pentagramsviten. Där Morgaine har lärt oss att Pentagramsviten är kopplad till elementet Jord och därmed till det fysiska. Nyckelord: Arbete - materiella frågor - ekonomi - rutiner - stabila relationer - naturen - trygghet – sinnlighet

Står i förbindelse med stjärntecken: Stenbocken/Oxen/Jungfrun

Pentagrammets geometri
För att kunna teckna ett geometriskt perfekt pentagram behöver du passare, gradskiva och linjal till hjälp. Rita en cirkel med passaren och markera dess mitt. Lägg gradskivan mitt i cirkeln och mät ut de exakta graderna. En cirkel är 360 grader. Pentagrammet har fem uddar. Dela därför 360 med 5. Det blir 72 grader mellan varje spets. Markera med pennan i den uppritade cirkeln graderna: 0, 72, 144, 216 och 288. Nu är det bara att dra pentagrammets linjer mellan punkterna.

Källor:

Ionas Trolldomshörna

Symbol lexikonet av Hans Biedermann

kvinnokraft.net

paranormal.se

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Isa56
2012-05-06, 21:12
#1

Tack Pagan, jag gillar pentagrammet. Skrattande

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"  

Aracco
2012-05-08, 16:14
#2

Jag ser pentagrammet som en starkt skyddande symbol och har ett keltiskinspirerat silversmycke med denna runt halsen när jag ger mig ut på okända och ourforskade territorier och äventyrFlört

Min tarot blogg: http://ladylightningtarot.wordpress.com

Upp till toppen