Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Astrologi & Numerologi Aura & Chakra Bilderna i tarotleken Böcker - CD Dagens hälsningstråd Den nya Jorden Drömmar och drömtydning Energier och krafter Existensiellt och livsåskådning IFokus info Gott & Blandat Humor och skoj Kanalisering Köp, Byt & Sälj Meditation och avslappning Musik o Videor - Youtube Månadens/Veckans/dagens kort Orakel/änglakort Pendel och andra redskap Sajten och medlemmarna Snackistrådar - vi snackar om allt! Stenar och kristaller Symboler Tarotleken Tarotstjärnor Våra tarotlekar Tolkningar Totem och kraftdjur Tävlingar och lekar Universums Lagar Våra bilder och foto Våra egna berättelser Övningar
Tarotleken

Hej - nyfiken på det här...

2013-04-23 16:59 #0 av: ru4real

Hej

Jag undrar lite om hur det funkar med tarotkortlekar. Kan man (läs: måste) man använda en speciell, eller funkar det med vilken kortlek som helst, eftersom de bägge (vanliga kortlekar och tarot'er) är från början gjorda enbart för sällskapsspel?

Och hur "bestämmer" man vad de olika sakerna skall betyda, finns det ngn form av lathund, dvs att ett kort med ett utseende betyder alltid en sak, ett annat kort en annan sak osv. Vet inte om ngn hajjar vad jag menar... Svårt att förklara när man inte är insatt i det hela.

Läser alla samma sak ur samma "upplägg", eller kan olika personer läsa in olika saker ur samma "bild"? Om så, hur vet man då att det blir så, om man nu tror på det hela. Om det blir olika tolkningar, får man välja den man tycker passar bäst? Och om man får det, blir det inte fel ngn stans då? Dvs att det inte blir ett konsekvent resultat från olika personer?

Anmäl
2013-04-23 17:15 #1 av: LinaLj

Man kan använda vilken kortlek som helst, skillnaden med en tarotlek är ju de extra korten.

När det kommer till tolkningen så har alla kort en "standard tolkning" som speglar sig i kortets utförande (om vi pratar tarot och orakelkort). Tarot bygger i grunden på att förstå sig på enkel symbolik. Tex två i bägare. Bägare representerar elementet vatten som står för känslor, 2 står för dualitet, tvåsamhet och därför tolkas kortet som något som rör känslor mellan två personer, antingen kärlek eller vänskap. 

Det är den "enkla tolkningen". Sedan kan man tolka kort i relation till varandra som tex 2 i bägare ihop med Heierophnaten brukar dyka upp vid bröllop, förlovningar och liknande.

Den stora arkanan och de klädda korten innebär lite större utmaning men bygger på samma princip. 

De flesta nybörjar böcker i tarot ger dessa "grundtolkningar" som en lathund.

På frågan om två personer kan läsa samma läggning på olika sätt så svarar jag absolut ja. Kanske inte så olika att man inte känner igen svaret alls eftersom vi alla arbetar från samma grund. Men eftersom vi alla har olika erfarenheter så tolkar man olika kort och framför allt olika kombinationer av kort på lite olika sätt. Vissa tolkar mer på känsla medan andra tolkar mer ordagrant osv. där emot brukar grunden vara den samma.

Sedan så bygger din uppfattning om att "det kan bli fel" på grunden att framtiden är en absolut och bestämd händelse. Det är något som de flesta som sysslar med tarot inte håller med om. Du kan fortfarande påverka din framtid genom valen du gör idag. Säg att du frågar korten om du kommer att gifta dig med din nuvarande partner och de svara ja. toppen tänker du och lutar dig nöjt tillbaka i tron om att det är bestämt. Du slutar vara hjälpsam, slutar ge komplimanger och slutar arbeta på relationen. Din partner får nog och avslutar relationen. Så tror man att korten hade fel.

Men hade du fortsatt att vara så som du var innan du frågade korten och började tal förhållandet för givet så hade ni kanske gift er. 

Vet inte om det svarar på dina frågor  Glad. Känns som jag hade kunnat skriva en uppsats för att svara mer utförligt...

Anmäl
2013-04-23 17:16 #2 av: Skogshumblan

Hej, bra frågor. Om du läser i våra artiklar och kikar runt i kategorierna så hittar du mycket som besvarar dina frågor.

Alla kan såklart men det betyder inte att alla är bra på det eller gör ett ärligt jobb, så är det ju i alla sammanhang.

Anmäl
2013-04-23 17:31 #3 av: Pagan

Tack Lina för ett uttömmande och föredömligt svarGlad

Symbolerna på korten har ju varierande betydelse för alla individer. Precis som med drömmar så tolkar var och en sin egen dröm utefter de inblandade i drömmen. Om man nu drömmer att man är ute på öppet hav och simmar så tolkar ju den som älskar vatten att det är en fin dröm, medan den som är rädd för vatten skulle tolka det som en mardröm, inte konstigare än så. Vi har alla olika relationer till färger och symboler, detta vägs ju in i tolkningen också.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.