Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Astrologi & Numerologi Aura & Chakra Bilderna i tarotleken Böcker - CD Dagens hälsningstråd Den nya Jorden Drömmar och drömtydning Energier och krafter Existensiellt och livsåskådning IFokus info Gott & Blandat Humor och skoj Kanalisering Köp, Byt & Sälj Meditation och avslappning Musik o Videor - Youtube Månadens/Veckans/dagens kort Orakel/änglakort Pendel och andra redskap Sajten och medlemmarna Snackistrådar - vi snackar om allt! Stenar och kristaller Symboler Tarotleken Tarotstjärnor Våra tarotlekar Tolkningar Totem och kraftdjur Tävlingar och lekar Universums Lagar Våra bilder och foto Våra egna berättelser Övningar
Tolkningar

Två svärd

2013-03-18 13:47 #0 av: [Melodica]

Vet någon hur det kommer sig att två svärd har så olika betydelse beroende på vilket tarot-lek det är? Den är beskriven på helt skilda sätt i olka böcker?
Ex i Jolandas lek och Gendron Tarot betyder den fred, harmoni, lugn och enighet. Medan i andra lekar ex Spiral Tarot och Rider symboliserar den återvändsgränd, låsning, svårt att ta ett beslut och dödläge.
Vet någon?
Tack på förhand!

Anmäl
2013-03-18 13:58 #1 av: plutopellis

Tror det är beroende på hur man väljer att tolka, i den första förklaringen du beskriver är det nog mest nummerologi som ligger till grunden. Tvåan är ju en strävan framåt medan det sista är nog mer en betoning på själva svärds elementet.. Svärd är ju i sig lite åt det "negativa" hållet. Men det du ska göra är att känna in hur du själv tycker att kortet ter sig i samband med övriga kort i läggningen, känns det som om det är en strävan framåt, harmoni eller känns det som om du kämpar? Lås dig inte på enstaka betydelser. Samma kort kan ha olika betydelser i olika läggningar beroende på vad som finns runt om Gladdet ska ju inte vara enkelt Lipar

Anmäl
2013-03-18 14:24 #2 av: [Melodica]

Stort tack för ditt svar!
De flesta andra kort har ju ungefär samma betydelse oavsett lek eller bok. Det är intressant att just 2 svärd är så "spretig".
Men precis som du säger, korten är ju bara en hjälp för intuitionen.
Allt gott!

Anmäl
2013-03-18 16:45 #3 av: [Kottschejk]

Lättast är nog att gå tillbaka till Tarotkortens ursprungliga källa.

Golden Dawn och Kabbalah

Finns flera olika varianter med olika inriktningar inom Kabbalah beroende på vad för slags område som diskuteras. Som jag förstått,  uråldrig utvecklad lära som härstammar ifrån de Judiska & Hebreiska trakterna.

Kring förra sekelskiftet upprättades ett sällskap där man försökte sammanföra dessa system tillsammans med mer modern samlad kunskap inom, astrologi, planeter, astronomi, numerologi, kemiska system & mineraler, biologiska system, mytologier & mystisism etc.

Man lyckades väl ganska framgångsrikt eftersom Golden Dawn dvs blivit kända genom personer bl.a som Aleister Crowley mannen som stod bakom leken Thoth Tarot. Ett deck om 78 kort som alla fortfarande enkelt kan få tag på överallt. Korten är kanske inte bland dem lättaste att tolka dock, väldigt mycket abstrakta former liknande "Picasso" men har liksom en given plats iaf genom historien.

En annan medlem som också blivit känd ifrån sin utövning i samma sällskap är Arthur Edward Waite. En person vars kortlek blev en av 1900-talets mest kända genom tiderna, 'Rider Waite Tarot'  Namnet "Rider" kommer ifrån förläggaren William Rider & son i London som lät trycka decket första gången 1909.

Ett rekommenderat tips om man vill lära sig tarot är att plugga in någon av ovanstående lekar. Då har man en bra grund att utgå ifrån när man sen gör tolkningar i nyare modernare deck.

Har också upptäckt att vissa kan skilja sig jättemycket, även om dem säger sig vara baserade på dem här originalen. Livets träd brukar också tas upp som en förgångare vilken hör ihop med det Kabbalistiskt inspirerade.

Det är lite sorgligt, man kan se att man många gånger väljer att publicera nya deck på grundval av förändringens skull att förändra något till ens egen smak. Då gäller det också att man är ordentligt påläst och vet vad man gör och ger sig in på.

Det kan ju lätt bli fel då när man väljer att lämna beprövade system på bekostnad av eget tycke. Lite som med språk, hur skulle det se ut om vissa förläggare helt plötsligt började trycka böcker med ordval & slang som inte alls förstås av någon, bara för man känner att man vill göra något nytt som sticker ut & ser tilltalande ut och säljer.

I grund & botten så är ju tarotleken ett verktyg som är tänkt att följa ett hermetiskt metaforiskt system, så instämmer fullständigt med trådskaparen.

Den fria personliga tolkningen är ju tänkt att spela in sen därutöver som grädde på moset som en extra försäkrande referenspunkt för läggaren. 

Inom Kabbalah'n så läste jag någonstans att man använder sig inte så mycket av dubbla tolkningar i söka kortens motsatser till vad korten föreställer. T.ex förekommer detta ofta hos Rider Waite ifall ett kort hamnar upp och ner. Delvis kortets skuggsida.

Låter lite som begreppen blandats samman, säkert missförstånd som gjorts vad gäller förklaringar ifrån olika skilda författare.

Långt ifrån alla skriver & gör likadant.

Alla vill göra nånting bättre men ibland blir det bara rörigare Kär 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.