Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Astrologi & Numerologi Aura & Chakra Bilderna i tarotleken Böcker - CD Dagens hälsningstråd Den nya Jorden Drömmar och drömtydning Energier och krafter Existensiellt och livsåskådning IFokus info Gott & Blandat Humor och skoj Kanalisering Köp, Byt & Sälj Meditation och avslappning Musik o Videor - Youtube Månadens/Veckans/dagens kort Orakel/änglakort Pendel och andra redskap Sajten och medlemmarna Snackistrådar - vi snackar om allt! Stenar och kristaller Symboler Tarotleken Tarotstjärnor Våra tarotlekar Tolkningar Totem och kraftdjur Tävlingar och lekar Universums Lagar Våra bilder och foto Våra egna berättelser Övningar
Våra tarotlekar

Varför har korten olika namn?

2012-02-09 18:57 #0 av: Dojdan

Jag satt och bläddra i lite info om stora arkanan och upptäckte att korten inte heter samma saker. Nummer 8 heter till exempel Styrkan där jag tittade, men i min lek är det Balans... borde det inte vara samma?


Anmäl
2012-02-09 18:57 #1 av: Dojdan

ska kanske tillägga att jag har Thoth!


Anmäl
2012-02-09 19:13 #2 av: Skogshumblan

Kan tyvärr inte hjälpa dig men jag hoppas någon annan kan.

Anmäl
2012-02-09 19:16 #3 av: Dojdan

ja jag med, tycker bara det är sjukt förvirrande just nu :-)

 

Vad heter nummer 8 i stora arkanan i din lek?


Anmäl
2012-02-09 19:30 #4 av: Skogshumblan

Jag har tre lekar och de har alla 8 som styrkan tror jag. Har inget minne av det skulle vara något annat.

Anmäl
2012-02-09 19:33 #5 av: Maikailoa

Det är väl så att Toth-Tarot är Alester Crowleys version, och han ändrade på några av korten jämfört med Waites.

 

Info på engelska

http://en.wikipedia.org/wiki/Thoth_tarot_deck

Anmäl
2012-02-09 19:42 #6 av: Pagan

8 och 11 i traditionella lekar heter styrkan eller rättvisan - de byter ofta plats balans menas nog rättvisa i ditt fall.

Balans och rättvisa betyder i stort sett samma sak. Numreringen i sig har heller ingen betydelse för själva tolkningen av kortet.

Anmäl
2012-02-09 20:20 #7 av: Dojdan

hmm okej, tack! Som om det inte var rörigt nog liksom Skrattande


Anmäl
2012-02-09 20:25 #8 av: Pagan

hahaha, rörde jag till det ytterligare, det var ju inte meningen allsFlört

Anmäl
2012-02-09 20:30 #9 av: Dojdan

haha ingen fara :) Jag känner bara ett stort kaos i mitt huvud när jag försöker lära mig korten, man vet ju inte vart man ska börja!


Anmäl
2012-02-09 20:32 #10 av: tarotlasse

Ja varför dessa kort är olika i olika lekar vet man faktiskt inte men helt otvivlaktigt så är det så att just styrkan och rättvisan är 8 o 11 i vissa lekar men 11 o 8 i andra lekar.

Men är dom enda korten i stora  arkanan som inte är det samma lek för lek.

Jag har ju läst en del historia om tarotkorten men finns ingen stans ngn förklaring till varför det är så här just med dessa 2 kort.

Kan ju vara så enkelt att en  enskild konstnär som illustrerat en lek gjort fel vid ett tillfälle och att sedan andra efterapat detta och att det då inte blir det samma från lek till lek .

Men som sagt ingen som kan förklara det hur man en letar i historien.

Lasse

Anmäl
2012-02-09 20:33 #11 av: Pagan

Börja med det kort som ligger överst. Känn in det. vad betyder det. Hur många är med. vilka symboler innehåller det. Vad betyder det för dig. Vilka färger finns med, vad förknippar du dem med. Vilket nummer har det. vad säger numerologin och sen e resten en baggisSkrattande

Anmäl
2012-02-09 20:36 #12 av: Dojdan

#11 okej, då är det lämpligt att först lära sig olika symboler och färger och va de står för?


Anmäl
2012-02-09 20:44 #13 av: Pagan

Nja det finns väl inga regler egentligen. Jag började med grundbetydelsen, men blev mer och mer intresserad av numerologin, sedan filurade jag över de klädda korten, tätt följd av färger och symbolik som jag försöker minnas det. Jag är ju runtolkare sedan tidigare och tyckte att Tarotkortens symbolik gav runorna en extra krydda. kan inte råda över hur man ska börja eller i vilken ende som är rätt. Hur har du börjat? och varför kanske är en mer korrekt fråga - intressant sådan.

Anmäl
2012-02-09 20:46 #14 av: tarotlasse

#12

Hej Dojdan om du tittar på dom olika tarotlekarna så har du tusentals lekar som ser helt olika ut från lek till lek-

Då kan ju  stav åttan i en lek visa en gråtande kvinna i en lek i en anna lek  2 lekande barn  och i en tredje lek en arbetande man.

Så därför kan man inte plugga in betydelserna för dom olika korten utan en lek kan betyda en sak medans det betyder en helt annan sak i en annan lek.

Finns även tarotlekar med inriktning på kärlek andra på arbete andra på hälsa osv. '

Så helt omöjligt att plugga till sig dom olka betydelserna och ett kort kan ha ett betydelse vid en läggning men betyda ngt helt annat vid en annan läggning.

Det enda som brukar var rätt så lika är ju korten i den stora arkanan  en hängd man är ju en hängd man i alla lekar o en som hänger upp och ner behöver ju hjälp.

En narr är ju en glad o sprallig figur i alla lekar så kan tolkas på liknande sätt.

Så korten i stora arkanan är väl dom enda man kan plugga in några grundbetydleser på.

Alla andra kort har så stora skillnader från lek till lek eller från tillfälle till tillfälle.

Så bara ett hjälpmedel till att få i gång din intuition så det enda rätta sättet att tolka tarotkorten är genom sin egna intuition.

Lasse

Anmäl
2012-02-09 21:49 #15 av: andtic

Aleister Crowley placerade om vissa kort i sin tarotlek eftersom han tolkade in dessa kort på ett annat sätt i "livets Träds" grenar.

Nästan alla Tarotlekar basseras på Livets träd. Tror att det var den magiska orden Golden Dawn som  kopplade ihop Tarot och Kabbalah. Vissa säger att det alltid har funnits en koppling, jag är inte så säker.

Den mest kända tolkningen är Waite´s Tarot (vilket är baserad på Golden Dawns tarot, Waite var medlem i denna order och senare startade en egen reformerad Golden Dawn order) och de flesta tarotleker följer hans upplägg idag.

Men det finns andra upplägg, som t ex Thot-leken. Men även Waite´s andra Tarotlek som inte är lika känd. Och om jag inte missminer mig så har han även ett kort som inte finns med i de vanligaste lekarna.

 

Om du verkligen vill lära känna och komma i kontakt med Tarotkorten föreslår jag att du skaffar B.O.T.A:s tarotkort. Dessa ser nästan ut som Waite´s tarot men dessa är inte färglaggda. Utan det är du som skall färglägga korten. Och jag förslår även att du skaffar Paul Foster Case böcker om Tarot det är han som har gjort BOTA korten.


Anmäl
2012-02-09 22:01 #16 av: tarotlasse

# 15

Det idialiska vore ju om vi alla gjorde vår egen tarotlek och la in dom symbolerna som är viktiga för oss själva.

För var så tarotkorten var tänkta från början då man beställde sin egen tarot lek från en konstnär och den utformades efter läggarens egna önskemål.

Så tyvärr var det bara dom kungliga och dom adliga som hade råd med att syssla med tarotkorten i begynelsen.

Dom vanliga betydelserna från kabbala o den Egyptiska tron kom långt senare i tarotkortens historia.

Vilket präglade kortens betydelse  i dag men det var långt senare en när dom första  tarotlekarna kom till.

Lasse

Anmäl
2012-02-09 23:23 #17 av: tarotlasse

Aleister Crowley  gjorde ju flera olika tarotlekar men inte alla som föll i smaken. Aleister Crowley var ju en väldigt speciell person han var¨JU Satanist och inte den mest kärleks fulla personen om man säger så,

Dom sista åren i sista åren i sitt liv tillbringade han på mentalsjukus och hade svåra problem med sig själv.

Många läggare fullkomligt älskar hans lek andra har jätte svårt att använda sig av denna lek. Jag har sjölv svåtT för dessa mÖrka och lite otäcka bilder för egen bild men andra fullkomligt älskar denna lek och det är så det ska fungera  PERKT FÖR NGN ANNAN OCH HE¨LT ANNORLIUN RESULTATA FÖRNÅGON HELT ANNNAN LASSE´

Anmäl
2012-02-09 23:42 #18 av: [MorganLeFey]

Jag har AC:s lek Thot, med hans egna originalbilder. Tycker att denna lek är väldigt bra. Använder denna lek väldigt ofta.

Ja, tänk om man skulle göra sin egen tarotlek. Jag försökte en gång att göra II High Priestess. Den blev någotsådär och helt OK. Men sedan tänkte jag på alla de andra korten och blev trött på direkten. Jag vill inte låsa mig på det sättet i min konst, så jag överlåter gärna detta till andra konstnärer.

Det är inte säkert att AC var satanist. Han var väldigt knuten till den judiska Kabbalan i sin tarotlek. Denna livsåskådning belyser ju både den mörka och den ljusa sidan, och det är ju egentligen så som det är.

 

Anmäl
2012-02-10 13:00 #19 av: tarotlasse

AC var ju väldigt intreserad av det andliga och hade stort samarbete med flertal medium och även andra tarotläggare.

Dels om forskning och vetenskapligt få fram mer om mediumskapet.

Han var även med och utvecklade olika tarotlekar med andra personer.

Så inte bara hans egen tarolek han varit inblandad i.

Men med åren blev AC mer inbunden och hade lite annorlunda tankar så många vände honom ryggen.

Finns även skrifter som säger att han blev satanist och hamnade på mental sjukhus till slut.

Men om det stämmer eller bara är rykten  det vet jag ju inte.

Lasse

Anmäl
2012-02-10 13:24 #20 av: andtic

Att AC hamnade på mentalsjukhus var nog till stor del hans missbruks problem. han använde/missbrukade ganska mycket morfin och dylikt.

Anmäl
2012-02-10 13:35 #21 av: tarotlasse

Ja det hade säkerligen stor betydelse och som även förändrade honom som person och hans tanke sätt vilket gjorde att många tog avstånd från honom.

Lasse

Anmäl
2012-02-10 15:01 #22 av: Dojdan

tack för all information!!


Anmäl
2012-02-18 23:51 #23 av: Dojdan

Nu har jag följt rådet jag fick här uppe och köpt B.O.T.A leken som man ska färglägga själv, det ska bli spännande och roligt!


Anmäl
2012-03-11 19:27 #24 av: Pagan

Hur har det gått Dojdan? har du börjat färglägga?

Anmäl
2012-03-11 20:51 #25 av: plutopellis

Åh! Vart köpte du den och vad kostade den?

Anmäl
2012-03-12 07:07 #26 av: Maggan71

Hakar på plutopellis! *meganyfiken*

Och tack till alla för jättespännande info i denna tråd! :D

Ingenting är omöjligt. Det "omöjliga" tar bara lite längre tid... Flört

Anmäl
2012-03-12 09:53 #27 av: LightAndShadow

Vilken intressant tråd, jag fick lära mig en massa nytt om tarotkonstens historia. Vad ni kan.Glad

Anmäl
2012-03-12 10:49 #28 av: Dojdan

#24 Dom hade iinte korten på lagret. Men nu har jag fått besked om att de är på väg iaf :-) Lägger ut bilder sen så klart!


Anmäl
2012-03-12 11:18 #29 av: plutopellis

Vart vart???

Anmäl
2012-03-12 11:38 #30 av: Maggan71

www.bota.org

Googlade! Men kanske finns leken att köpa från närmare håll?!

Ingenting är omöjligt. Det "omöjliga" tar bara lite längre tid... Flört

Anmäl
2012-03-13 20:57 #31 av: Dojdan

Jag köpte den från vattumannen! Den kom idag.. men jag är lite besviken måste jag säga..

1. Om man färglägger med pennor som är av tusch eller liknande så går de igenom till framsidan.

2. Stora arkanan var helt okej, de övriga korten var alldeles för enkla i min smak.

3. Reklamtext på varje kort!


Anmäl
2012-03-13 21:41 #32 av: plutopellis

Nä fy vad tråkigt! :( inte roligt att bli besviken ju!

Anmäl
2012-03-13 21:47 #33 av: Pagan

Gråter Guuud vad trist!!! Kasta den och glöm den!!

Anmäl
2012-03-13 22:47 #34 av: fridelfina

Meddela Vattumannen din besvikelse också så att de kan fundera på om det är en produkt de vill sälja!

   
Anmäl
2012-03-14 09:05 #35 av: Isa56

Verkligen tråkigt, håller med om att du ska skriva till Vattumannen och tala om din besvikelse.

Jag hittade en sajt på nätet, där man kan ladda ner en B.O.T.A leken.

http://www.tarot.ihannah.co.uk/tarot-reference/download-and-make-your-own-bota-tarot-deck

Men det lär ju bli dyrt om man färglägger i datorn och sen skriver ut 78 kort. Fast man kan ju välja ut sitt kort och förstora och skriva ut. Eller göra en minilek. Även om man skriver ut i bara svartvitt och färglägger sen, så lär nog kostnaden för färgen bli lite hög. Så en billig lek blir den inte. Men väldigt personlig. Skrattande

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2012-03-14 19:30 #36 av: Pagan

Sicken bra idé Isa, tack för länkenSkrattande

Anmäl
2012-03-14 19:56 #37 av: Isa56

Gott tips om du ska ladda ner dem. Använd papper och penna, och skriv ner efterhand. Skrattande

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2012-03-14 20:24 #38 av: Pagan

ööööh skriva ned??

Anmäl
2012-03-14 20:31 #39 av: Isa56

Ja, du får ladda ner korten ett och, de står i bokstavsordning. Så ska du ha koll på vilka du laddat..... Äh du är yngre och har lätt 78 kort i skallen. FlörtOskyldig

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2012-03-14 20:44 #40 av: Pagan

hahaha, minnet e kort men gott här med så jag tar till mig och tar fram papper o penna

Anmäl
2012-03-14 20:52 #41 av: Isa56

Kyss Försökte ladda ner fler, men det gick inte på min dator. Så jag fick ta de ett och ett.

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2012-03-14 20:56 #42 av: Pagan

Ser att jag har samma bekymmer, blir en massa klickande innan vi är klara, får nog ta det då och då, men jag har inte bråttOskyldig

Anmäl
2012-03-14 21:10 #43 av: Isa56

Fattar du nu, det där med papper och penna? OskyldigTystJag tog två dagar på mig. Jobbar ju lite igår, men körde hem från jobb. Sjuk.

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2012-03-14 21:36 #44 av: Dojdan

Jag har nu meddelat Vattumannen mina synpunkter :-)


Anmäl
2012-03-14 21:49 #45 av: Isa56

Dojdan, det ska bli mycket intressant att höra vad du får för svar. Obestämd

Tycker dom borde ge dig något som plåster på såren så att säga. Skrattande

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2012-03-15 08:03 #46 av: plutopellis

Bra dojdan! Du får skriva vad dom svarar sen :) ska nog och spara hem dom där korten :)

Anmäl
2012-03-19 16:26 #47 av: Dojdan

Har ännu inte hört någonting från Vattumannen


Anmäl
2012-03-20 19:48 #48 av: Dojdan

Nu har jag fått svar från Vattumannen:

 

"Ledsen att du är missnöjd med ditt köp.

Som kund har du alltid öppet köp och även om du i detta fall brutit förpackningen och använt produkten så häver vi köpet eftersom du inte är nöjd.

Du får pengarna tillbaka. I detta fall ser det ut som du inte betalt och därmed behöver du inte göra det heller. Bifogar kreditfaktura.

Du behöver inte returnera den defekta produkten.

Vi uppskattar att ha dig som kund och hälsar dig varmt välkommen tillbaka!"

 

MYCKET NÖJD!


Anmäl
2012-03-20 19:50 #49 av: plutopellis

Oj!! Se där ja! Bra gjort av dom där får de pluspoäng :)

Anmäl
2012-03-20 19:57 #50 av: Dojdan

Ja ellerhur Plutopelis, jag skrev tillbaka att det är sånt där som gör att man återvänder som kund! :-)


Anmäl
2012-03-20 20:01 #51 av: Pagan

OJ!! Det var ju alla tiders. Ja sådant kundbemötande gillar vi - nu åkte vattumannen upp ett snäpp på min lista minsann. Tänk va´hur ofta sitter vi inte där missnöjd men utan att klaga, betalar och surar. Bra gjort DojdanSkrattande

Anmäl
2012-03-20 20:01 #52 av: plutopellis

Det gjorde du rätt i :) gör att jag vill beställa av dom framöver :)

Anmäl
2012-03-20 20:04 #53 av: Dojdan

Haha, det är jag som ska tacka! Jag hade inte skrivit till dom om inte ni sagt åt mig :-)


Anmäl
2012-03-20 20:10 #54 av: Skogshumblan

Skönt att du fick så bra bemötande Dojan och bra att du skrev! Strongt gjort!

Anmäl
2012-03-20 20:10 #55 av: Isa56

Det lönar sig att klaga ibland. Är man trevlig får man ofta ett trevligt bemötande tillbaka. Roligt att du slapp betala dem. Kyss

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2012-03-20 20:22 #56 av: fridelfina

Grattis! Det var fint kundbemötande!

   
Anmäl
2012-03-20 20:24 #57 av: fridelfina

Skrattande

Det var ju jag som skrev att du skulle kontakta dem! *klappar mig själv på axeln* Det vart ett + på min lista också! Flört

   
Anmäl
2012-03-20 21:08 #58 av: Pagan

Prexis Fridelfina, bra rådSkrattande Jag ger dig också en klapp på axeln. Den är du klart värd!!

Anmäl
2012-03-20 23:03 #59 av: Dojdan

Tack Fridelfrida Kyss


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.