Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen Astrologi & Numerologi Aura & Chakra Bilderna i tarotleken Böcker - CD Dagens hälsningstråd Den nya Jorden Drömmar och drömtydning Energier och krafter Existensiellt och livsåskådning

IFokus info Gott & Blandat Humor och skoj Kanalisering Köp, Byt & Sälj Meditation och avslappning Musik o Videor - Youtube Månadens/Veckans/dagens kort Orakel/änglakort Pendel och andra redskap Sajten och medlemmarna Snackistrådar - vi snackar om allt! Stenar och kristaller Symboler Tarotleken Tarotstjärnor Våra tarotlekar Tolkningar Totem och kraftdjur Tävlingar och lekar Universums Lagar Våra bilder och foto Våra egna berättelser Övningar
Existensiellt och livsåskådning

Julens hedniska ursprung

2011-12-21 18:16 #0 av: [Ravenna]

Ja, hur är det egentligen. Varför firar du jul och föddes Jesus verkligen vid jul? Om inte, varför firas hans födelsedag just då?

Här är lite fakta om Julen direkt från Marie Morganas fina blogg, House of Witchery:

Citat:
"Tänkte nämligen börja med det där med att julen inte är kristen ursprungligen och hur det kom sig att man började påstå att Jesus föddes vid juletid.

För att göra en lång historia kort, sammanfattad i några punkter så var det så här:

* I antikens Persien  dyrkades solguden Mitra. Därifrån spreds Mitradyrkan till Romarriket och Mitra blev Mithra (ja-ja, inte så stor skillnad:-) (I Iran firas än idag Mitras födelsedag den 21 december i samband med en iransk vinterhögtid.)

* När kristendomen spreds i Rom har nämnda persiska tradition med all sannolikhet influerat vad gäller påhittet att Jesus skulle ha fötts i juletid. (När Jesus föddes sägs det i bibeln – i Lukasevangeliet om jag inte missminner mig -  att herdarna var ute med fåren.

Det var dom inte vid vintertid och troligen är Jesus född på sommaren, så det finns ingen som helst religionshistorisk grund för att fira Jesu födelse vid juletid!)

* Sol Invictus var en romersk religion som var tillägnad solguden Elagabalus Sol Invictus. Den 25 december höll romarna festivalen Dies Natalis Solis Invicti vilket betyder Den obesegrade solens födelsedag.

* På 300-talet i Rom byttes Sol Invictus-högtiden ut mot firandet av Jesu födelse. Naturligtvis var det ett led i kampen mot hedendomen även om man kan välja att se det som ”bara” en religionshistorisk utveckling.

* Även bland andra hedniska folk – alltså inte bara i romarriket – firades högtider kring tiden för vintersolståndet. Ljusets växande kraft i naturen var ofta fokus. Kristendomen med sitt fokus på ljus som gott (och mörker som ont) passade förstås perfekt att infoga när hedningarna ändå råkade ha fokus på ljusets kraft.

Även om hedendomens rötter givetvis ligger i en mer naturnära syn där demonisering av mörkret inte hör hemma. Både mörker och ljus är bortom gott och ont i hedendom, bägge är ”goda” på det viset att naturens mörker och ljus behövs för livet på jorden.

Det är den visdomen som är grunden i moderna hedningars firande av årshjulets rytm från mörker till ljus till mörker osv. Allt det har sin plats, sin roll och inget av det är ont kontra gott eller vice versa."
Slut citat.

Min hemsida Katten & Kvasten - helande, häxkonst, tarot


Anmäl
2011-12-22 11:45 #1 av: [GunillaR]

Mycket intressant!

Det lär ha funnits flera stycken som föddes vid vintersolståndet och som sedan blev "kungar" och som dog och återuppstod på tredje dagen.

Men det där vet man ju inte om det kommer ifrån symboliken om solen som "står stilla" i tre dygn innan den åter börjar stiga och flytta sig i position från dag till dag.

 

Anmäl
2011-12-22 23:30 #2 av: christel70

Kul att läsa lte annorlunda tolkning av Julen ursprung! Tack Ravenna!

Anmäl
2011-12-22 23:42 #3 av: Isa56

Tack Ravenna för en mycket intressant läsning. Skrattande

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 

Anmäl
2011-12-23 10:56 #4 av: Skogshumblan

Tack Ravenna. Väldigt kul & intressant med era olika artiklar!

Vill passa på att önska er alla en riktigt god helg, hur ni än firar!

Anmäl
2011-12-23 11:31 #5 av: [GunillaR]

Förresten så trodde jag att muslimerna inte firade jul, men detta fick jag ändra på. Träffade en kvinna som bor på gården jag bodde innan, på bussen. Jag hade varit ute och handlat klappar, och då menade jag på att "ni firar väl inte jul"? Jodå, sa hon. Det gör vi med klapparm mat och julpynt. Vi firar profeten Jesus födelse!"

Jag visste ju att Jesus står omskriven i Koranen, dock med en annan födelsehistoria med Maria och Josef, men jag trodde faktiskt inte att de firade julen. Trodde bara att de gjorde detta för att den firas här, för barnens skull.

Judarna har ju också en slags jul men detta handlar ju inte om Jesus. Högtiden heter Chanuka (tror det stavas så).

 

Anmäl
2011-12-23 14:06 #6 av: [Ravenna]

Tack själva för er respons allihop. Vill bara påpeka igen så det inte missförstås att det inte är jag som skrivit det som står, utan det är alltså ett citat från Marie Morganas blogg. Men visst är det intressant. :-)

God Jul!

Min hemsida Katten & Kvasten - helande, häxkonst, tarot


Anmäl
2011-12-23 14:25 #7 av: [sacredspirits]

Väldigt härlig och intressant läsning.Ska ta en titt på länken.Tack Ravenna Glad

Anmäl
2011-12-23 14:43 #8 av: [Ravenna]

Tack själv och gör så! Glad

Min hemsida Katten & Kvasten - helande, häxkonst, tarot


Anmäl
2011-12-23 15:55 #9 av: [Ravenna]

#2 "Kul att läsa lte annorlunda tolkning av Julen ursprung!"

Visst är det intressant läsning, håller med. Fast, det är ju egentligen inte någon tolkning detta.. . Julen är en hednisk högtid, som gjordes om till en kristen sådan. Ingen tolkning alltså, utan fakta. :-)


Min hemsida Katten & Kvasten - helande, häxkonst, tarot


Anmäl
2011-12-23 15:56 #10 av: [sacredspirits]

Visst är det fakta och vilken härlig blogg hon har att läsa,dit tittar jag in fler gånger garanterat Cool

Anmäl
2011-12-23 19:01 #11 av: [Ravenna]

#10 Javisst, och hon har en riktigt fin blogg, håller med. :-)

Min hemsida Katten & Kvasten - helande, häxkonst, tarot


Anmäl
2011-12-23 20:06 #12 av: Naznaz

Hej!

Det är väldigt väl skriven men det som firas i Iran och Kurdarna kallas för nawroz (det nya året eller dagen),Skrattande i det gamla Iranska folktro eller relion som kallas för Zorwatism dyrkar man sol och eld och de fem elementen som finns (jurd, eld, luft, vatten, sol).Glad Det kan man jämfora med JUL.

Muslimar firar inte Jul däremot de som bor i Sverige har lärt sig att fira jul , men inte alla muslimer förstås.Glad

Anmäl
2011-12-23 20:41 #13 av: [Ravenna]

#12 Okej, intressant, tack. Glad

Min hemsida Katten & Kvasten - helande, häxkonst, tarot


Anmäl
2011-12-23 20:43 #14 av: [Ravenna]

#12 Vacker bild också förresten!

Min hemsida Katten & Kvasten - helande, häxkonst, tarot


Anmäl
2011-12-23 20:49 #15 av: Naznaz

#14 You well comeGlad

Anmäl
2011-12-23 20:59 #16 av: [Ravenna]

#15 Glad

Min hemsida Katten & Kvasten - helande, häxkonst, tarot


Anmäl
2011-12-24 10:53 #17 av: [GunillaR]

Enligt uppgifter från lokalradion och med samtal med min fd granne, så firar vissa muslimer profeten Jesus födelse. Men det där kan säkert bero på olika grenar inom Islam och varifrån man kommer.

 

Anmäl
2011-12-25 10:08 #18 av: Naznaz

#17 GunillaR hej igen!

Det kan är alldeles riktigt men de kanske menar nyårs afton och inte själva Jesus födelse. Glad I muslimiska länder firar man nyårsaftonGlad

men där finns kristna ochså därför blandar man med de två och de säger att de firar Jul.Glad

Kram/Naznaz

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.