Astrologi & Numerologi

Vårdagjämning

2011-03-21 23:52 #0 av: simudainkain

Funderade lite över vårdagjämning, efter Gillas påminnelse. Vad har ni för info?

Detta är en mycket kort sammafattning av en källa:

Stjärntecknens visdom av Tomas Jönsson

Vårdagjämningen

Vårdagjämningen ska vara början på väduren och våren. Fas två i den utåtriktade delen av året. Vårstädning, plantering, ljusmeditation och dans rekommenderas. En ökad medvetenhet om sitt yttre och inre jag samt om deras förhållande till varandra ska eftersträvas. Balansen mellan det individuella och kollektiva samt mellan kampen för en bättre värld kontra självrättfärdighet och arrogans. Tarotkortet är Kejsaren. Bygga upp sitt eget rike.(Jönsson, 2003).

 

Jönsson, T. (2003). Stjärntecknens visdom. Västerås: Solrosens förlag AB.

 

http://www.youtube.com/watch?v=odiw-btiZNc

Anmäl
2011-03-22 12:11 #1 av: [Tunridan]

Jag har aldrig själv kopplat Vårdagjämningen på något sätt till något stjärntecken, men det var ju intressant info. Tack simudankain.

Vårdagjämningen (även kallad Ostara av en del häxor och andra hedningar) är en av årets höjdpunkter. Natt och dag är lika långa, balans råder mellan mörker och ljus. Det är också vårens början. Vi går mot ljusare tider, mot växande.

Ostara, som högtiden alltså även kallas, kommer av namnet för den gamla germanska Vårgudinnan Eostre.
Eostre blev så småningom till Easter, dvs Påsk, som i år infaller en hel månad efter Vårdagjämning/Ostara.

Påsken har, som flera kristna högtider, alltså ett hedniskt ursprung med hedniska element som ägg, påskris, fjädrar, harungar och andra djurungar, samt färger som gult, ljusgrönt.

Ägg symboliserar fertilitet och fröet till allt liv, samt livets mysterium. Påskriset kan liknas med en häxkvast, fjädrar hör till luftens element precis som våren gör, djurungar är en symbol för nytt liv. Och så färgerna; vårfärger. :-)

Anmäl
2011-03-22 14:45 #2 av: Skogshumblan

Enligt gamla persiska traditioner & religiösa tankar är ju detta deras nyår. Tycker det är en fin tid att vlkomna och påbörja ett nytt år när våren kommer.

Anmäl
2011-03-22 18:05 #3 av: [GunillaR]

Jag tänker på Kukulcán pyramiden i Chichén Itzá (Mayafolket) där ett fenomen uppenbarar sig varje vårdagjämning och höstdagjämning.

Kukulcán pyramiden är en kalender i sten. Var och en av dess fyra sidor har 91 trappsteg. Tillsammans med plattformen är detta sammanlagt 365, antalet dagar på ett år.

Två gånger om året, vid vårdagjämningen och höstdagjämningen, börjar egendomliga skuggor bölja längs den norra balustraden. När den sena eftermiddagssolen sjunker börjar den enorma skuggan av en orms kropp slingra sig nedför trapporna tills den möter sitt skulpterade huvud, vilket vilar på byggnadens bas. På våren slingrar sig ormen nedför balustraden, på hösten uppför.

För en tid sedan såg jag en dokumentärfilm om detta, då man hade filmat hur plötsligt ormen uppenbarade sig i skuggorna och slingrade sig nedför pyramiden för att till slut förenas med sitt huvud. Hänförande!

Bild följer på Kukulcán pyramiden och är hämtad från denna sida

http://www.trekearth.com/gallery/North_America/Mexico/photo75017.htm

 

 

Anmäl
2011-03-22 19:06 #4 av: [Tunridan]

#3 Vad häftigt Gilla! Tack för infon.

Anmäl
2011-03-22 19:10 #5 av: Pagan

Oj vad mycket intressant Ni tar upp. Har ju ingenting kvar att bidra med.  Ja Tunridan har ju samma intressen som jag så där finns ju en del att läsa ser jag, ägget kan också symbolisera solen och då blir det ju yin och yang. Så fick vi in lite Feng Shui oxå Tungan uteDe hedniska sabbatarna är ju egentligen ursprunget till kristana högtider, det tycker jag oftas glöms bort. Tack Tunridan.

Lite mer torra fakta från mig då:  Vårdagjämningen inträffar när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra  himmelshalvan, det vill säga passerar himmelsekvatorn. Punkten på himmelsekvatorn där passagen sker kallas vårdagjämningspunkten, enligt Wikipedia. Marie bebådelsedagen infaller under ungefär samma tid. Denna dag då Ärkeängeln Gabriel talade om för Maria att hon skulle föda en son. Denna dag var helgdag fram till början av 50 talet.

Anmäl
2011-03-22 19:17 #6 av: [Tunridan]

#5 Ja, just det ja: äggulan som symbol för solen, det har du rätt i.

Ja, varsågod, tycker också som du, att det hedniska ursprunget ofta glöms bort, eller bortses ifrån medvetet eller omedvetet.

Tack för övriga torra fakta. :-)

 

Anmäl