Annons:
Etiketterartiklarövrigt
Läst 37141 ggr
Pagan
5/6/12, 9:13 PM

Ockulta symboler del 1 Triquetra

Enligt SAO så står ockult för det osynliga det övernaturliga. Själv känner jag att ordet ockult är mer det mystiska och det pirrar lite i spänningsnerven, det väcker nyfikenhet och jag känner det magiska i ordet. Ser framför mig en samling kvinnor som utför magi och höjer sig över det konkreta och hänger sig åt det abstrakta. Det som vanliga dödliga inte kan förnimma men som kan ge återklang i alla och en var.

Enligt wikipedia betyder Ockultism (av latin; occu'ltus, av o'cculo att dölja, förborga. Betydelsen kan vara många och för mig betyder det neopaganism i allra högsta grad. Nu pratar vi andlighet.

Alla som har sett tv-serien förhäxad kommer ihåg systrarnas "Book of Shadows" Denna magiska bok som följt kvinnorna i släkten. På omslaget av boken fanns en Triquetra symbol.

Triquetra symbolen står för treenighet och det kan ju tyckas extra signifikant för dessa tre systrar, men det finns en annan sanning också nämligen den kristna; Fadern, Sonen och Den Helige Ande. Symbolen är även en av Wiccas heligaste och symboliserar då Modern, Jungfrun och Den gamla. Här omges den av en cirkel, fullbordan.

Triquetrasymbolen kallas ibland också för Keltisk knut och återfinns inom den keltiska mytologin. Symbolen är ofta representerad på våra runstenar och var troligtvis en viktig religiös symbol för vikingarna. På grund av dess likheter med valknuten har det förslagits att triquetran varit en symbol för Oden, Asagårds mäktigaste Gud. Oden sägs ha underkastat sig själv dödsritens alla kval. Han ska ha genomborrat sig själv med sitt eget spjut för att under nio dygn uppleva visioner och visdom. På detta sätt lärde han sig behärska magiska kunskaper som tillät honom att läka sjukdomar, stilla stormar och göra kvinnor till kärlekskranka varelser mm. Dessa nio dygn för direkt tankarna till den nordiska mytologins tro på de nio världarna, ifrån var valknutssymbolen härstammar;

I nordisk mytologi fanns det nio olika världar:

Asgård där asarna bodde.

Midgård var människornas boning och betydde "mittens gård".

Jotunheim var hemvist för Jotunjättarna.

Vanaheim var vanernas boning.

Hel var de dödas land, uppdelat i två delar - Mimers och Urds riken.

Nifelheim var enligt Snorre köldens värld och drottning Hels rike.

Alfheim var ljusalvenas boning, där även Frej bodde.

Svartalfheim var hemvist för svartalverna vilka var desamma som dvärgarna. Svartalfheim kallades också för Nidavellir.

Muspelheim var köldens värld där eldjättarna (söner till Muspel) bodde, regerade av Sur.

I boken Nordens gudar och myter av Hilda R Ellis Davidson kan du läsa mer om asatron och Gudarnas betydelse för vår nutida civilisation.

Triquetra symbolen står som tidigare sagts för treenighet och talet tre är magiskt i sig. Vi använder det ofta till vardags; alla goda ting är tre eller ett, tu, tre. Vi mäter tiden i nutid, dåtid och framtid.  Alladin fick ju som bekant 3 önskningar av anden. Pythagoras sats, triangeln och pyramidernas form. Musketörerna var 3 till antalet. De 3 grisarna, Guldlock och de 3 björnarna, ja talet 3 förekommer hela tiden och inom Tarot representerar trean bl.a. expansion, optimism och dynamik.

Triquetrasymbolen bär jag själv gärna i ett läderband om halsen. Denna amulett representerar för mig kropp, själ och ande. Dessa tre delar av mitt jag som måste ges möjlighet att blomma och må bra, för att jag ska kunna ge i min tur.

Källor:

Nordens gudar och myter av Hilda R Ellis Davidson

http://wadbring.com/historia/sidor/asar.htm#varldar

http://sv.wikipedia.org/wiki/Valknut

http://paranormal.se/topic/oden.html

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Annons:
Isa56
5/6/12, 9:17 PM
#1

Tack Pagan. Den nordiska mytologin är fascinerande. Skrattande

*Du föddes vild. Låt ingen tämja dig. *😁👻

Aracco
5/8/12, 4:09 PM
#2

Tack för denna artikel mkt intressant!!Glad

Min tarot blogg: http://ladylightningtarot.wordpress.com

[knugenskrona]
11/8/12, 10:36 PM
#3

Läser denna artikel och tar den till mig helhjärtat!

Glad

BabyDragon
6/15/13, 5:45 PM
#4

Jättebra artikel Pagan =)

Tarotstollan
6/15/13, 6:25 PM
#5

Mycket intressant!
 "Förhäxad" går i repris nu, fast antingen väldigt tidigt eller väldigt  sent.   Tycker den serien är jättebra!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Upp till toppen
Annons: