Energier och krafter

Feng Shui

2012-04-29 13:28 #0 av: Pagan

Feng shui är inte bara ett sätt att platsrena eller rensa i röran. Feng shui är en över 3000årig tradition om hur du ska må så bra som möjligt i den miljö du befinner dig mest. Du utformar din hemmamiljö efter din egen och familjens personlighet och lämnar trender och andra kortlivade influenser därhän. Genom att tillämpa Feng shui märker du att det i mångt och mycket handlar om rent bondförnuft.

Du ska sträva efter en hemmamiljö som är lätt att anpassa efter ditt eget tycke och smak, som är lätt att förändra efter årstid eller dina egna tillfälliga nycker. Du ska sträva efter att ha det som du trivs med omkring dig, det som ger dig harmoni och hemmakänsla.

När du använt dig av Feng shui ett tag så kommer du märka hur du applicerar Feng shui på allt mer i ditt liv. Du ska sträva efter att må så bra som möjligt i alla aspekter på livet. Du känner efter på ett mer självanalyserande sätt. Du får lättare att säga nej eller att stå på dig i vissa situationer. Du ställer allt oftare frågor till dig själv av typen gör jag detta för andra eller för mig själv? Du märker snart allt mer vad du omedvetet påverkas av.

Det finns flera riktningar inom Feng shui, jag kommer här beskriva vad jag fick lära mig gällande formskolan. Den är inte så strikt gällande väderstrecken exempelvis och mer anpassningsbar för oss västerlänningar. Den utgår mer från färg och form.

Terminologi

Vanliga termer inom Feng shui är; energi, element, färg och form, yin och yang, chi, bagua, kraftposition, symbol, välj och sälj eller rensa i röran. Så vi börjar med att beta av dem så vi får en förståelse om vad dessa termer står för.

Energi är något abstrakt, men som påverkar oss i allra högsta grad, här kan vi kalla det magkänsla – det är vad vill sträva efter, en god magkänsla. Vi vill må så bra vi bara kan. Energi kan vara en färg som påverkar dig starkt, föregående husägares energier som du inte rensat ut, eller en omärklig känsla som ligger kvar efter du har varit förkyld eller efter ett gräl mm. Du påverkas av energier från så mycket, musik, andras humör, vassa hörn, låga takbjälkar, knivar, ja listan kan göras lång.

Chi är den energi som kommer in genom din ytterdörr och ut genom dina fönster och avlopp. Denna energirörelse ska hållas frisk och stark och inte bromsas för fort, men heller inte rusa runt okontrollerat. I detta fall brukar man kalla det för Universums andedräkt. God chi flödar mjukt och jämt. Scar chi är vass och hård, bromsas ofta och blir ryckig. Scar chi ger dig dålig energi medans chi ger dig god.

Yin och Yang är balansen mellan allt. Gott och ont, svart och vitt, det där precis mitt emellan så att du uppnår den bästa tänkbara balans av allt. Kallt, varmt. Måne, sol. Aktivt, passivt.

De fem elementen inom Feng shui är jord, eld, vatten, trä och metall. Dessa element hör starkt samman med färg och form. Exempelvis elementet trä är som det låter men samtidigt som det har en uppåtsträvande form så innehåller detta element färgerna grönt och metallblått. Elementen inom feng shui bör finnas i alla rum, ett strävandemål är att ha något i varje rum som symboliserar Eld, vatten, metall, jord och trä, för balansen skull.

Kraftposition betyder att du ska känna dig trygg i din omgivning. När du tänker på hur du sitter i en fåtölj, så har du bilden klar. Du har stöd i ryggen, bekvämt för armarna, fötterna stadigt i golvet och fri sikt åt alla håll. Letar du nytt hus så ska du leta efter en boplats där huset står just så stadigt. Det ska inte stå i för mycket lutning, inte ha vatten i ”ryggen” och kännas som det får stöd vid sidorna. I ditt hem ska du känna att du har fri sikt, annars kan du ha en känsla av obehag. Du ska kunna se dörren från din plats vid matbordet eller i TV hörnan för att slippa bli överraskad.

Symboler är inom den kinesiska traditionen trebenta grodor, drakar, änder, röda ytterdörrar mm. Men för oss så kanske dessa symboler inte betyder detsamma så vi ska sträva efter att ha symboler omkring oss som vi kan känna samhörighet med. Vad vi tycker om att omge oss med runt jul exempelvis är inte alltid samma symboler som kineserna tycker om eller hur. Det som symboliserar framgång är bra att ha på kontoret, det som symboliserar relationer är bra att ha i sovrummet. Hallen är det första du ser när du kommer hem så här ska du satsa på att ha det som är viktigast för dig så du känner dig äntligen hemma.

Rensa i röran är precis vad det låter. Har du gamla möbler du ärvt, eller skolfoton som egentligen ger dig obehag, kläder som du vuxit ur och som ger dig dåligt samvete, en gigantisk oreda i dina förråd, eller ett garage du inte kommer in i – ja då kan det vara dags att börja beta av din röra. Man kan börja lite enkelt med att gå igenom badrumsskåpet. Otroligt vad tiden går fort och krämer och annat har ett bäst före datum de också. Kryddskåpet kanske innehåller ett gäng kryddor från 2008. Farmors gamla stol som är så himla ful och svårplacerad och som du egentligen aldrig gillat, varför släpar du med dig den från lägenhet till lägenhet? Tror inte att farmor tar illa vid sig av att du säljer den på Blocket. Eller dina släktfoton på taskige kusinen Bert, han som alltid gav dig kalla kårar, varför låter du honom få hedersplatsen i bokhyllan? Ta bort foton av barnen från sovrumsväggen, dessa ögon vill du inte ha när du har intima saker för dig i bingen, hahaha. Gå gärna genom ditt hem, rum för rum och verkligen SE vad du har, hur du placerat dina möbler, vad du släpat runt på i alla år men som du egentligen inte vill ha eller behöver mm. Ibland kan det t.o.m. vara bra att ta kort på sitt hem för att verkligen kunna se det ur alla perspektiv. Du kan kanske komma fram till att du använder ditt vardagsrum mindre än sovrummet och det går alltid att byta plats. Du kanske har ett finrum som du använder tre gånger per år och skulle kunna nyttja den ytan som arbetsrum istället. När man ser över sitt hem ur ett nytt perspektiv så kan man bli mycket förvånad. Du kan vilja ställa dig frågan om detta representerar dig egentligen. Detta var kanske mer du på 80 talet, eller du har bara samlat på dig i fall att, det är svårt att slänga saker, kan vara bra att ha…….?

Baguan är en karta över ditt hem. Lättast är att ha en ritning över sitt hem och lägga Baguan över. Baguan innehåller 9 olika områden, livsområden eller livsaspekter för ditt liv. Nummer nio balans och harmoni är också yin och yang. I Kinesiskt tradition är Baguan en oktogon, men det fungerar lika bra med en fyrkantig ritning. Du utgår från din ytterdörr. Har du två våningar så tar du en våning i taget och utgår från där du kommer in.

Som du ser på kartan nedan så har du en yta för varje område, i dessa olika områden ska du sträva efter att inreda efter hur du ska uppnå bäst effekt. Om du exempelvis har det ständigt skralt i plånboken så kan du börja med att granska din karta och se var i ditt hem du har rikedom och välstånd. Har du trassliga familjerelationer så kan du göra en noggrannare granskning av det området.

Här har jag lånat två bilder från Tinas blogg för att åskådliggöra ett exempel:

http://tinitott.blogg.se/category/allmant-2.html

Här är en annan Bagua just för att se vilka färger som man helst ska satsa lite extra på när man vill förstärka dessa områden. Denna är egentligen till skrivbordsbakgrund, men det spelar mindre roll eftersom det är färgerna vi vill åt.

http://z.about.com/d/email/1/0/1/7/3/bagua_desktop.jpg

Nu är det dags att granska elementen lite mer ingående.

När du hör orden trä, metall, eld, jord och vatten vad får du för känsla då? Vilken smak i munnen får du, hur känns det i dina handflator? Vilken känsla får du under fotsulorna? Vilka färger ser du framför dig? Vad känns tryggt och gott? Fundera lite på det. Du kommer bli förvånad över hur logiskt det kommer att kännas när du lär dig förknippa dina känslor med färgerna och elementen.

Många gånger kan vi känna att något inte riktigt känns bra i ett rum. Det är trivsamt men….

Du kanske har en hel del fina saker men det känns inte riktigt bra ändå…….

Du kanske sover oroligt på nätterna………….

Inte tycker att köket är riktigt så trivsamt som det skulle kunna vara fast du köpt allt det där du trodde du ville ha………..

Då kan du gå till Baguan och elementen och se vilka element du låtit dominera eller saknar helt och hållet. En liten justering är kanske allt som krävs. Flytta på ett bord eller en blomma i vardagsrummet, ta bort växter med vassa kantiga blad, byta sovsida i sängen, byta gardiner i köket, ta bort alla knivar och vassa föremål, de är egentligen inte någon prydnad, de kan tvärtom skapa ett stort obehag. Köp nya handdukar till badrummet och gör trasor av de gamla. Gör ett hemaltare i hallen med årstidens växter, foton, vackra stenar och kristaller piffa upp din vägg med en moodboard. Köp hem en bukett blommor varje fredag. Vi behöver inte börja riva väggar, måla om eller skilja oss, det kan finnas enklare lösningar.

Träelementet: Se ett högt vacker träd för ditt inre. Se sol och himmel genom det stora bladverket. Känn stammens strävhet när du stryker dina händer över barken. Det är högt, uppåtväxande, lodräta linjer, kraftfullt. För att få in detta element i ditt hem ska du tänka på saker av trä, färgerna grönt och metallblått samt levande material såsom växter, bomull och lin. Har du dörröppningar med höga valv och många dörrar med karmar så har du ganska mycket av detta element redan, se efter vad du har som kan stämma in innan du kompletterar.

Eldelementet: Tänk dig en brasa, du sitter där vid värmen med en filt över knäna och bara myser. Eller kanske sitter du vid en lägereld och grillar korv och solen går sakta ned bakom bergen. Vilka färger ser du? Orange, rött, starkt gult och till viss del även turkos. Du ser eld givetvis. Det sprakar och låter. Mycket ljus av olika slag, lampor, dagsljus och stearinljus ingår i detta element. Formerna kan vara av djur och människor, trekantiga föremål. Här finns en hel del känslor, hett temperament, starka karaktärer och kärlek naturligtvis.

Jordelementet: Här ser du bondens stora åker där han åker med sin traktor och sår det han ska skörda till hösten. Bruna fält, det är terrakotta, beige, gult och fyrkantigt. Det är långt till slutet på åkern och det är horisontellt. Hänger du något på din vägg som ska symbolisera jord så ska motivet vara nedåtriktat. Här återfinner vi lera, keramik, kakel, lergods, stengods och även betong. Energin är stabil, den håller kvar, skapar ordning och reda. Känslorna du får är medkänsla, stabilitet, jordnära och jordande.

Vattenelementet: Du befinner dig under vatten, under havsytan. Det är mörkt och lite dunkelt här. Mycket mörka färger, svart, grått, kol, mörkt blå. Formerna är lite diffusa, vågformade, lite asymmetriska. Rörelsen för dig framåt. Symboler kan vara i vatten, glas och speglar. Du känner en starkare självsäkerhet, större viljestyrka och mer djävlar anamma.

Metallelementet: Nu håller du ditt fokus i strålkastaren, du lyser specifikt upp något. Du följer ljuset genom detta ljus och vad ser du? Vitt och runt, koncentrerat ljus. Bågformat och ovalt kan det också vara. Du förstärker genom metallföremål, blanka polerade ytor, berg, massiv sten. Här ligger fokus på koncentration, att göra rätt för sig och ständigt ha målet i fokus.

Ja, nu är du förhoppningsvis lite mer förkovrad i vad Feng Shui är vad du kan göra i ditt hem med enkla medel. Berätta gärna om du vill veta mer om något eller delge gärna själv vad du själv lärt dig genom att utöva feng shui.

Bildkällor:

http://tinitott.blogg.se/category/allmant-2.html

http://z.about.com/d/email/1/0/1/7/3/bagua_desktop.jpg

http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=587

 

Anmäl
2012-04-29 13:47 #1 av: plutopellis

Åh! Så spännande, denna ska jag läsa igenom ordentligt när jag kommer hem sen Glad

Anmäl
2012-04-29 14:16 #2 av: Isa56

Tack Pagan mycket intressant ska lusläsa den mer sen. Tungan ute

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 

Anmäl
2012-04-29 14:41 #3 av: Pagan

Glad ja hoppas Ni får några tips

Anmäl
2012-04-29 14:48 #4 av: Isa56

Hm jag har familj och släkt i badrummet!Flört

Sängen i rikedomshörnan och skrivbordet i kunskapshörnan. Skrattande

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 

Anmäl
2012-04-29 14:55 #5 av: Pagan

Visst är det trist när familjen inte fattar bättre än att flytta in där, händer ju hur ofta som helstFörvånad

Anmäl
2012-04-29 14:55 #6 av: Isa56

Precis, så trångt i badkaret. Flört

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 

Anmäl
2012-04-29 16:20 #7 av: CelsiusT

Jag förstår inte det här med Baguan? Hur fungerar den kartan och hur vet man vad man har var?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-04-29 18:21 #8 av: Tarotstollan

Mycket intressant! Har boken "Rensa i röran" och jag har faktiskt läst den! Men mer har det inte blivit!

Här är allt i en mycket stor röra. Jag hatar allt som har med städning,  diskning osv att göra. Det enda jag håller hårt på är djurens saker och platser.

Men jag har Yin och Yang + deras son Yano, sebrafinkar! Räknas det!?Skrattar

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2012-04-29 18:46 #9 av: Skogshumblan

Jätteintressant Pagan, tack!

Anmäl
2012-04-29 18:49 #10 av: Pagan

#7 Du gör en ritning av ditt hem. Lägger baguan över din ritning och där du går in placerar du karriär och framtid. D.v.s du lägger kartan så att din hall representeras av karriär och framtid.

Anmäl
2012-04-29 18:50 #11 av: Isa56

#7 Pagan kommer nog in sen och förklarar det bättre än vad jag kan. Men man lägger baguan över en skiss av sitt hem. Nu har jag ytterdörren i rutan förr karriär och framtid så det är lätt för mig att se var de olika rutorna kommer. Skrattande

#8 Är dom i harmoni med varandra? Flört

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 

Anmäl
2012-04-29 18:51 #12 av: Pagan

hahaha Tarotstollan jag det gör det ju uppenbarligen då.Skrattande

Anmäl
2012-04-29 19:12 #13 av: Tarotstollan

Om jag tolkat det rätt så har jag berömmelse och framgång i badrummet, undrar vad det kan bli för framgång? Inte skönsång i alla fallFlört!

#11,12. De är syskon, men hade lagt ägg och jag hoppades det skulle gå vägen och inte bli allt för inavlade konstiga ungar. Det blev en pojke och han skall få en tjej så fort det bara går!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2012-04-30 15:33 #14 av: CelsiusT

#10 Men om huset inte är kvadratiskt =S Min lägenhet är avlång. Alltså jag kommer in och har vardagsrum/kök till vänster och sovrum, gästrum, badrum till höger.

Hur gör man då?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-04-30 15:47 #15 av: Pagan

Det kan bli lite bekymmersamt ibland Celcius, jag förstår ditt bryderi. Se baguan som en vägledning, inte alla förunnat att ha det precis så där underbart och exakt. De ytor som ligger utanför baguan får man förstärka inifrån eller utifrån så att säga. Om man helt saknar en del i baguan så får man ta till lite olika knep som att använda lite av angränsande rum, trädgården, balkongen o.dyl.

Man kan med fördel lägga en bagua över varje rum också.

Man kan även använda den på ett skrivbord på sin arbetsplats.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.