Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen Astrologi & Numerologi Aura & Chakra Bilderna i tarotleken Böcker - CD Dagens hälsningstråd Den nya Jorden Drömmar och drömtydning Energier och krafter Existensiellt och livsåskådning IFokus info Gott & Blandat Humor och skoj Kanalisering Köp, Byt & Sälj Länkar Meditation och avslappning

Musik o Videor - Youtube Månadens/Veckans/dagens kort Orakel/änglakort Pendel och andra redskap Sajten och medlemmarna Snackistrådar - vi snackar om allt! Stenar och kristaller Symboler Tarotleken Tarotstjärnor Våra tarotlekar Tolkningar Totem och kraftdjur Tävlingar och lekar Universums Lagar Våra bilder och foto Våra egna berättelser Övningar
Övrigt

Aromatiska egenskaper av de vanligaste kryddorna

2012-04-21 21:56 #0 av: Jessica Holländare

Jag har valt att titta lite närmare på de vanligaste kryddorna vi oftast brukar ha hemma för att se vad deras eteriska oljor kan göra för nytta för oss. De kryddor jag valt ut är mejram, rosmarin, citronmeliss, basilika och timjan. Först går jag igenom lite kort om hur aromaterapi används och fungerar.

Hur används och fungerar aromaterapi?

Eteriska olja används bara externt! Det vill säga, man får inte äta eller dricka dom.

Aromaterapi kan användas som massage, kroppsoljor eller i badet. Det finns även särskilda doftlampor man kan droppa eteriska oljor i.

Man kan antingen inhalera ångan, ha varma eller kalla kompresser med olja på, ansiktskrämer, kroppslotion, hårvård, rumsdoft, parfym mm.

När man inhalerar oljorna så byts slaggprodukter ut mot syre i lungorna och små partiklar av oljan följer med. Använder man oljan på huden så kommer huden att dra in oljan i kroppen. Ska man använda någon eterisk olja på huden måste den spädas med någon basolja, tex mandelolja. Kontrollera recept innan du gör något själv. I kroppen så cirkulerar små partiklar från oljorna runt med blodomloppet till alla organen. De flesta eteriska oljor har något organ eller kroppsystem som de gör extra nytta för, ett terapeutiskt släktskap. Eteriska oljor har även starka mentala, emotionella och psykologiska effekter på sinnet.

Mejram

Mejram är en tröstande och analgetisk eterisk olja. Den är värmande, bra mot sorg, lindrar och tröstar hjärtat och känslorna. Man ska använda oljan sparsamt och under en kort tid för annars kan sinnena bli en aning avtrubbade och man kan känna sig stum. Mejram är även bra för stela och ömma muskler och reumatisk värk. Den är bra att använda vid massage då den lätt vidgar blodkärlen vilket gör att det blir en varm och behaglig känsla. Du bör dock undvika oljan under hela graviditeten!

Rosmarin

Rosmarin är bra för sinnet då dess eteriska olja stimulerar smak/syn och luktsinnet, håller sinnet piggt och alert. Det är en upplivande, uppfriskande och stärkande olja. Den är bra vid massage då den får musklerna att slappna av och minskar vätskeansamlingar i kroppen. Oljan är även bra som sköljmedel till håret och motverkar mjäll. Då rosmarin är antiseptisk är den perfekt att använda i aromalampor för att förhindra spridning av luftburna infektioner. Undvik under hela graviditeten och om du har epilepsi.

Citronmeliss

En eterisk olja av citronmeliss lugnar ett bekymrat sinne. Den förstärker, muntrar upp och jagar bort mörka tankar. Därför är den bra vid chock, sorg, depression, oro och sömnlöshet. Oljan har en stimulerande, upplyftande och stärkande egenskap. Den sänker blodtrycket och stimulerar hjärtat. Oljan hjälper även till att reglera matsmältningen, dämpar kramper och hjälper mot illamående. Oljan bör undvikas om man har känslig hud och ska användas i små mängder.

Basilika

Basilkans etersika olja är bra för att lindra intellektuell utmattning eller vid ett svagt sinne. Den är återuppbyggande, stärkande och renande. Den stärker dina nerver och ditt sinne. Kan även lindra vid mensvärk. Även denna eteriska olja ska användas sparsamt och under en kort tid. Undvik vid graviditet och känslig hud.

Timjan

Timjans eteriska olja motverkar infektioner. Det är en perfekt olja att använda vid lymfdränerande massage, vilket gör att de vita blodkropparna ökar och stärker kroppens motståndskraft. Bra mot infetioner i andningsorganen. Denna eteriska olja ökare och reglerar aptitetn och har en stärkande effekt på matsmältningen. Den är återuppbyggande, upplyftande, stimulerande olja. Den har förmågan att återuppliva och lugna efter kroppens behov.Oljan är både fysiskt och psykiskt stärkande och energigivande. Undvik vid graviditet. Använd endast små mängder på huden under en kort tid.

Den bok jag använt för att sammanställa det här är "Boken om aromaterapi" av Gill Farrer-Halls.


Anmäl
2012-04-21 22:09 #1 av: Skogshumblan

Härligt med kryddor och dofter som gör gott!

Tack för artikeln Jessica.

Anmäl
2012-04-21 22:11 #2 av: Isa56

Tack för en jättefin och intressant artikel Tungan ute Mykcet matnyttigt där.

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 

Anmäl
2012-04-21 22:16 #3 av: Pagan

Intressant läsning Jessica, tack så mycket. kan man göra egna oljor om man har dessa kryddor i skåpet?

Anmäl
2012-04-21 22:24 #4 av: Jessica Holländare

Jag har läst om destilering och sånt men jag förstod inte. Kanske man kan söka på nätet om hur man kan göra själv. Så jag vet faktiskt inte. Tungan ute


Anmäl
2012-04-21 22:37 #5 av: Pagan

Jag gillar ju Sesamolja, det är min hudkräm sedan lång tid. Tror jag ska prova att lägga i Basilika och smörja mig med. Kanske kan ligga 3-4 msk i en liter och låta det dra ett par veckor och sila det sedan.

Anmäl
2012-04-21 22:40 #6 av: plutopellis

Pagan ställde min fråga ;) rolig läsning!

Anmäl
2012-04-21 22:41 #7 av: Jessica Holländare

Tycker jag låter som en bra ide. Kan vara roligt att prova lite. Skrattande Jag funderar med på att sätta ihop någon mot ömma och stela muskler och leder. Hade varit roligt att prova istället för voltarengel...


Anmäl
2012-04-21 22:41 #8 av: Pagan

Vi får helt enkelt prova oss fram Pellis, kan ju bli hur intressant som helstGlad

Anmäl
2012-04-21 22:45 #9 av: plutopellis

Ja, mortla till bladen lite så de släpper ut allt och sen låta dra som du skriver pagan :)

Anmäl
2012-04-21 22:48 #10 av: Jessica Holländare

Jag får nog skriva en nummer två där jag går igenom hur man kan göra sin egna olja... Tungan ute 


Anmäl
2012-04-21 22:52 #11 av: Isa56

Haha jag är trött Läste i Jessicas inlägg #7 "Volta ängel" Stackars ängel volta sådär.  FörvånadOskyldig

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 

Anmäl
2012-04-21 22:54 #12 av: Jessica Holländare

*asg* Du är ju skön!!!


Anmäl
2012-04-21 22:55 #13 av: Pagan

Volta ängel hahahaSkrattande du behöver synka mer än tangentbordet.

ja Jessica en uppföljare vore ju nåtFlört

Anmäl
2012-04-21 22:56 #14 av: Isa56

Hehe Flört

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 

Anmäl
2012-04-21 23:30 #15 av: Christina_46

Här skas handlas in mandelolja så jag kan prova att göra de eteriska oljorna.

Vad kul Skrattande


Anmäl
2012-04-21 23:37 #16 av: Pagan

mandelolja? Vad har du för tips christina??

Anmäl
2012-04-22 07:30 #17 av: Skogshumblan

Mandelolja är extremt bra för torr hy.

Rapsolja innehåller en naturlig kortison som ni med känslig hy med fördel kan använda.
Ta ex. 1 dl mjölk & värm upp, rör i ca 1/2 dl rapsolja och häll i ett badkar. Den dosen är avsedd för ett fullt badkar så ska man bada ett barn i mindre mängd kan man ta en matsked mjölk i stället eller tesked beroende på vartenmängd. Fixk det tipset från en av hudterapeuterna på Selma Lagerlöfs spa och det har hjälpt både mig ock min lilla hyperkänsliga skrutta till dotter.

Anmäl
2012-04-22 20:39 #18 av: tarotlasse

Jag kan tipsa om att Rosmarin är väldigt effektivt som skydd mot fästingar, mygg och knott.

Många hästägare  kokar upp rosmarin och vatten silar av rosmarinet och fyller en spray flaska  med avkoket och sprayar sina djur för skydd mot knotten.

Men som sagt vad  fungerar lika bra mot fästingar och mygg.

Jag brukar kombinera  rosmarin med vitlök eftersom även vitlök är bra mot fästingar.

Luktar ju inget vidare men det gör ju inte djungel olja heller.

Lasse

Anmäl
2012-04-22 20:41 #19 av: plutopellis

Har även hört att olika citrusfrukter är bra mot just fästingar. Men hur bra det fungerar vet jag inte, är som sagt bara vad jag hört Glad

Anmäl
2012-04-22 21:11 #20 av: Pagan

Jo men det har jag också hört Pellis, är det inte citron i myggljusen man kan köpa tro....eller citronella heter det kanske, är det samma sak?

Funderar här Lasse på om man skulle kunna elda på rosmarin som man gör på salvia och ställa små urnor på altanen i sommar, det luktar ju gott

Anmäl
2012-04-22 21:20 #21 av: plutopellis

Ja precis, jag har citronella rökelse men är inte så testad då vi endast haft balkong inna men nu i sommar ska den testas! Gubben brände på den inne en gång i tro att det var vanlig rökelse det tårades i ögonen på mig! Haha Kyss

Anmäl
2012-04-22 21:30 #22 av: tarotlasse

Jo visst är det citron i dessa myggljus det kan man ju tydligt känna på lukten som är väldigt kraftigt.

Men tycker dessa ljus inte är speciellt effektiva tyvärr.

Inomhus är dom alldeles för irriterande för luftvägarna och utomhus så växlar vinden hela tiden  så bättre att stryka eller spraya det på kroppen,

Ska nog testa med att pressa citron o spraya över kroppen i sommar och kolla hur effektivt det är.

Man måste ju i alla fall testa det.

Lasse

Anmäl
2012-04-23 11:19 #23 av: Jessica Holländare

Vilket bra tips Lasse!! Kan jag prova på mina katter ju... Tungan ute

Jag tycker heller inte att rökelserna med citron fungerar så bra ute. Som du säger så ändrar ju vinden riktining och sånt...


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.