Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Astrologi & Numerologi Aura & Chakra Bilderna i tarotleken Böcker - CD Dagens hälsningstråd Den nya Jorden Drömmar och drömtydning Energier och krafter Existensiellt och livsåskådning IFokus info Gott & Blandat Humor och skoj Kanalisering Köp, Byt & Sälj Meditation och avslappning Musik o Videor - Youtube Månadens/Veckans/dagens kort Orakel/änglakort Pendel och andra redskap Sajten och medlemmarna Snackistrådar - vi snackar om allt! Stenar och kristaller Symboler Tarotleken Tarotstjärnor Våra tarotlekar Tolkningar Totem och kraftdjur Tävlingar och lekar Universums Lagar Våra bilder och foto Våra egna berättelser Övningar
Andra redskap än tarotkorten

Runor

2012-02-10 22:15 #0 av: Pagan

Två av de grundläggande aspekterna i runsystemet är hemlighet och helighet. Ordet runa betyder ursprungligen ”hemlighet”, ”Lönnlig visdom” eller ”hemlig viskning” Under långa tider har runmagi lärts ut i det fördolda, från individ till individ, från mästare till lärjunge.

Runmagin har varit utdöd i hundratalsår i vårt land och det är vår plikt att nu återuppväcka den och sprida den till så många som möjligt. Denna uppmaning kommer från Atrild Grimson och står i förordet till hans bok Runmagi och Shamanism.

Liksom många andra av våra nordiska förfäders spådomsformer är runornas ursprung och utveckling inte alldeles enkelt att härleda. För att den fullständiga bilden ska framträda när man lägger ett pussel krävs det att man har tillgång till alla bitar. Ju fler bitar desto bättre ser man helheten och förhoppningsvis sanningen. På en nivå är runtecken de skrivtecken som våra förfäder använde för att kommunicera med varandra. Man anser att de härstammar från tiden kring Jesu födelse. Teorin är att nordborna genom de många resor som företogs till Medelhavsområdet upptäckte att människorna där kunde kommunicera med varandra på annat sätt än genom det muntliga. Trä och ben var de flitigaste använda skriftmaterialen. Vanligtvis använde man sig av en vass kniv för ändamålet. Vilket då innebar att runorna inte skrevs utan ristades.

Runorna betraktades bland människorna som en gudagåva. Flera inskrifter vittnar om detta. På Nolebystenen (600 talet) står det att läsa om runorna ” de gudahärstammade runorna” de personer som ristade runorna betraktades förmodligen av denna anledning både av sig själva och av andra som särskilt invigda.

I Havamal står det om hur Oden upptäckte runorna, då han offrade sig själv.

Även om runorna ägde gudarnas krafter användes ofta blod för att ge extra styrka åt inristningen. Av samma skäl är det också vanligt att ett specifikt tecken upprepades i direkt följd eller att ett speciellt antal runor ristades. Så kallat talmagi.

Runtecken kan sammanfattningsvis sägas ha haft två huvudbetydelser: som skrivtecken för att upprätta kommunikationen mellan människor, och som magiska redskap för att förstärka kontakten med gudarna.

Många är övertygade om att runtecken speglar in inre resa mot helhet och fullkomnande, att varje runa är en arketyp. Vart och ett av tecknen har sitt speciella namn som speglar en särpräglad symbolik och unika kvaliteter och egenskaper som gör det väsenskilt från de övriga tecknen.

Man kan betrakta runorna som en begäran till oss alla om att vi, liksom Oden, har förmågan att upptäcka och avslöja de hemligheter som finns i det fördolda, i vårt omedvetna. Kanske behöver vi på samma sätt som asarnas konung vända upp och ned på alla våra föreställningar och begrepp, tömma oss på de präglingar och teorier som vi förlitar oss på, för att kunna se det som för tillfället är utom räckhåll för oss.

Denna artikel har jag sammanställt utifrån

Nyckeln till den Nordiska Visdomen Niclas Thörn & Ulf Andersson

Atrild Grimson Runmagi och Shamanism.

bild: Runhäll med texten "..(och) Gunna läto resa denna sten och (göra) denna bro... Ett exempel på att markera revir och bygga äreminne

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:S%C3%B6_291,_Runmarsvreten.jpg

Anmäl
2012-02-10 22:21 #1 av: Isa56

Tack vännen.  En jätteintressant artikel. Man vill läsa mer. Tungan ute

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2012-02-10 22:26 #2 av: Pagan

det kommer meraFlört

Anmäl
2012-02-10 22:27 #3 av: Isa56

Hoppas jag att det gör. Tungan ute

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2012-02-10 22:28 #4 av: Pagan

http://wadbring.com/historia/index.htm

en jättebra länk till läsning om vår nordiska historia, för att stilla värsta läsbehovet lite

Anmäl
2012-02-10 22:39 #5 av: Isa56

Tackar  Skrattande

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2012-02-10 23:26 #6 av: christel70

Wow Pagan!

Tack för intressant läsning!

Anmäl
2012-02-11 07:59 #7 av: plutopellis

Mycket spännande! Får nog leta fram mina gamla runor och lära mig hantera dom :)

Anmäl
2012-02-12 03:04 #8 av: Jessica Holländare

Spännande!!


Anmäl
2012-02-15 19:59 #9 av: Pagan

Nu har Ni mer artiklar att läsaSkrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.