Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Astrologi & Numerologi Aura & Chakra Bilderna i tarotleken Böcker - CD Dagens hälsningstråd Den nya Jorden Drömmar och drömtydning Energier och krafter Existensiellt och livsåskådning IFokus info Gott & Blandat Humor och skoj Kanalisering Köp, Byt & Sälj Meditation och avslappning Musik o Videor - Youtube Månadens/Veckans/dagens kort Orakel/änglakort Pendel och andra redskap Sajten och medlemmarna Snackistrådar - vi snackar om allt! Stenar och kristaller Symboler Tarotleken Tarotstjärnor Våra tarotlekar Tolkningar Totem och kraftdjur Tävlingar och lekar Universums Lagar Våra bilder och foto Våra egna berättelser Övningar
Andra redskap än tarotkorten

Olika sätt att sia.

2011-07-29 21:41 #0 av: Skogshumblan

Att spå är något som människor genom alla tider ägnat sig åt oavsett när i tiden man levt eller var på jorden. Syftet och tillvägagångsätt har varierat och gör så än idag och det finns en uppsjö med redskap och metoder att använda sig av. Men en sak har alla tiders spådom, oavsett redskap och tillvägagångsätt gemensamt -vi människor spår för att få vägledning och hjälp med frågor som rör våra liv på olika sätt.


Jag tänkte i denna artikel ta upp några av de sätt som finns att spå och som funnits i vår spådomshistoria länge. Tarot är ett sätt, men det finns många fler och framförallt andra sätt att spå i.

 

Runor

Sedan urminnes tider har människor i norr spått i runor. Enligt fornordisk myt var det gudinnan Freja som hade kunskapen om runor för skrift och spådom. Hon lärde Oden spå- och skrivkonsten i runor och han gav dem i sin tur till människorna. Att kunna spå var därför en högt ansedd gudagåva. Den kvinna, för det var bara kvinnor som fick och kunde spå, var högt aktad och värdefull för sin by eller grupp av människor bland vilka hon levde. I vikingasamhället var religion och spådom en naturlig del av livet. Man spådde, offrade och bad till gudarna lika självklart som allt annat man gör för att överleva.

Völvan, eller valan som hon också kunde kallas, var en viktig del av samhället. Hon kunde hjälpa och leda rätt, för individer eller hela grupper. Hon spådde i stora och små frågor, på kort tid framåt eller väldigt långt framåt i tiden. Den mest kända spådomen som en vala gjort är " Volu spá" (= völvans spådom) om Ragnarrök som finns återgiven i den poetiska Eddans "Havamal".

Runorna delas in i tre olika grupper med åtta runor i varje; Frejas ätt, Heimdalls ätt och Tyrs ätt.

Att spå i runor är väldigt likt att spå i tarotkort. Varje runa har sitt eget "namn" och betydelse och runorna kan användas på samma sätt som tarotkorten gör då man vill utveckla sig själv eller spå andra.

Då du ska spå gör du antingen en läggning, precis som med tarotkort eller så kastar du dem och ser vilka som kommer rättvänt upp etc.

Vill du fördjupa dig i runor finns det bra litteratur att hitta så väl på nätet som i traditionell bokform.

 

Pendel.

Pendla är ett annat välkänt sätt att spå som inte nödvändigtvis kräver mer än en pendel. Äger man ingen pendel kan man ta en ring som tillhör den man ska spå och hänga i en tråd eller kedja. Det viktiga är att både ringen och kedjan tillhör den man ska spå och helst ska det vara något som den man spår bär ofta för då är de laddade med den man ska spås energier och det ger bättre utslag.

En del som använder pendel har också en "matta" med bokstäver och orden "ja/nej" med på för att kunna få in mer avancerade svar. Andra nöjer sig med att hitta det sätt som pendeln svarar ja respektive nej på.

Vill du lära dig mer om pendling finns det bland annat en kategori här på Tarot och så klart litteratur i form av böcker inom ämnet.

 

Lenormandkort

Lenormandkort är som namnet antyder en slags kortlek. Korten sägs vara skapade av en fransk spåkvinna Marie Anne Adelaide Lernormand som anses ha levt under sent 1700-tal och en liten bit in på 1800-talet. Madame Lenormand använde korten för eget bruk och korten spreds inte förens efter hennes död.

Lenormandleken är inte helt olik tarot i den mening att varje kort har sitt eget namn, nummer/ siffervärde, en egen specifik bild på var kort och var kort har sin specifika betydelse. Lenormandleken består av 36 kort och varje kort har en koppling till ett vanligt spelkort. Spelkortet i fråga finns infällt i lenormandkortets bild och leken får därmed ett väldigt karatäristiskt utseende.

Exempelvis hör "Molnen" som har nummer 6 ihop med klöver kung.

Lenormandkortleken är inte så vanlig i Sverige men det går att få tag på dem. De är däremot stora i Tyskland och några tysktalande områden där i kring.

Jag har själv haft äran att få bekanta mig med en Lenormandlek i verkliga livet. Det är en speciell lek som i mitt tycke är kraftfull men enkel att använda. Förutom leken behöver du en tolkningsnyckel vilket finns med i leken eller att hitta på nätet. På bland annat twice.se kan man spå och läsa mer om Lernormandleken och vill man köpa sin egen finns de i välsorterade new ageaffärer. Oftast är det medföljande häftet på tyska men det finns några helt svenskspråkiga att få tag på.

Prismässigt är de ungefär i samma klass som tarotkort, det vill säga runt 300-400 kronor eller mer.

 

Kiromanti/ spå i händer.

Kiromanti kommer från grekiskans ord cheir och mateia som betyder hand och spådom.

Spå i händer är en historiskt sett gammal metod. Lite enkelt förklarat så tittar man på en persons hand, helst den hand man inte skriver med, och ser på hur handen och fingrarna ser ut, handens form och  de olika linjerna och "bergen" på insidan av handen ser ut.  På detta sätt kan man se vilket element en person tillhör, personlighet och även lite hur grunddragen i personens liv kommer te sig.

Gilla har skrivit en mer utförlig artikel i kiromanti som du kan läsa här

 

Spå i kaffesump.

Spå i kaffesump är en annan gammal metod att spå. Metoden kräver rätt god intuition och vana att se mönster/tecken som inte alltid är så lätta att hitta eller tyda. Det man behöver förutom tolkningskunskap, är en kopp med fat samt att kaffet är kokkaffe och inte silats. Då många idag elbrygger eller på annat sätt brygger kaffe så att sumpen inte kommer med i koppen, är denna form av spådom inte så vanlig längre.

Lite förenklat så kokar man kaffet, under hela processen tänker du på den du ska spå eller den specifika fråga som du ska titta närmare på. När du häller upp kaffet så skaka om pannan rejält så sumpen blandas om ordentligt och kommer med i koppen. Den som ska spås ska helst dricka ur kaffet själv. När det är mest sump kvar på botten av koppen rör man om i koppen rejält och sen finns det två alternativ. Ett av sätten säger att man låter allt vara kvar i koppen och ställer koppen med örat mitt för den man ska spå, så örat pekar rakt in i solarus plexus. Sen låter man kaffet stå en stund och sjunka ner och bilda mönster som sen tolkas. I det andra alternativet jag stött på, häller man ut allt på ett fat, låter det sjunka och sen tyder man mönstren.

Oavsett vilket sätt man väljer så är det inte bara att låta intuitionen flöda, det finns lite givna ramar och tolkningsnycklar att hålla sig till. I sin bok " spådomsboken" återger Hanna Vennberg en tolkningshjälp, annars är google ett bra sätt att hitta tolkningshjälp.

 

Man kan även spå i teblad, eller tesump, men det skiljer lite från att spå i kaffesump. Hanna Vennberg skriver bra och lättfattligt om båda formerna av spådom i sin bok.

 

Spå i kula.

Få sätt att spå är väl så känt och nästan stereotypt porträtterat som kristallkulan. Zigenarkvinnan som sitter i mörker i sitt tält eller i sin cirkusvagn och som spår kunderna med hjälp av sin kristallkula har vi väl alla stött på i olika sammahang.

Att spå i kula är dock inte så magiskt eller mystiskt som det kan verka. Allt du behöver är en god utvecklad intuition, en kristallkula eller ett kärl med klart friskt vatten i.

Spåkulor finns att köpa och friskt vatten och något blankt kärl att ha dem i har vi alla hemma, kastrull duger fint.

Då du ska spå i kula är det bra om det är mörkt runt om kring dig, använder du en kula så ha gärna en mörk duk under för att underlätta för dig att se tydligare. Börja med att fokusera dig själv och din intuition, fokusera blicken lite bakom eller bortanför kulan och känn in det som kommer till dig, bilder eller vad det än blir.

Oavsett om du använder kula eller något annat är det viktigt att din intuition är såpass väl utvecklad att du klarar av att hålla fokus en lång stund och att också hela tiden stänga av dina egna tankar så att rätt saker får komma fram.

Kristallkula finns att köpa i new ageaffärer och kastruller har som sagt de flesta av oss hemma.

 

Vilket redskap ska man välja då? Det finns ju hur många som helst!

Att välja redskap har också historiskt sett funnits och finns än idag mer eller mindre vedertagna åsikter om. Jag skulle vilja påstå att det är som med allt annat här i livet, en smaksak. Man känner rätt fort vad man dras till och vilken specifik typ av utseende man vill ha på sitt redskap.

 

Att man inte skulle få välja och betala sitt eget spåverktyg utan att det ska vara en gåva från någon har jag stött på i nästan all litteratur och källor bakom denna artikel. Orsaken är tack och lov en skröna, så välj det som känns rätt. Visst kan man få lekar i gåva eller på andra sätt bli med lekar man inte själv valt och det blir helt rätt ändå. Har själv varit med om det sistnämnda och det är mitt livs tarotkärlek!

Hur man ska förvara sina redskap är ett annat omtvistat ämne. Mitt råd är att lyssna på vad andra som håller på med samma redskap som dig säger och sen själv känna in vad som känns rätt för dig och ditt redskap. Samma sak gäller för rening och att låta andra se och röra. Gör det som känns bäst för dig men var öppen för att det kan ändra sig eller skilja mellan dina olika redskap.

 

Jag hoppas ni blivit inspirerade att våga prova något nytt sätt att spå!

Lycka till.

Skogshumblan, juli 2011.

 

Källor;

beccus.se

Hanna Vennberg "spådomsboken"

Naturhistoriska riksmuseet.se

runesecrets.com

Twice.se

 

Anmäl
2011-07-29 23:09 #1 av: [GunillaR]

Tack så mycket för denna artikel Kyss

Jag har faktiskt stött på Lenormandkorten hos två spåkvinnor. Den ena redan i början på 70-talet. Det var en spådam i Malmö som var mycket känd. Hon hade dels vanliga kort och dels denna mycket trevliga lek. Det andra tillfället var många år senare i mitten på 90-talet då jag var hos en kvinna som introducerade mig i tarotens och meditationens värld.

 

Anmäl
2011-07-29 23:32 #2 av: Skogshumblan

Vassego Gilla!Kyss

 

Visst är Lenormandkort speciella? Jag skulle gärna ha en lek som komplement till tarot men det kommer väl när det är dags om det ska bli så.

Anmäl
2011-07-30 06:36 #3 av: [walkinbeauti]

Härlig artikel Skogis och jag blev riktigt nyfiken på dessa Lenormandkort som jag nu ska försöka hitta.

Kanonbra artikel så intressant att läsa.Har alltid sagt att spådam blir jag inte när jag blir stor men det har tagit en helt ny vändning och det traditionnella mediumskapet läggs ner och jag gör nya inriktningar ,man lär sig nytt hela tiden Glad

Tack för en inspirerande artikel Cool

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-07-30 08:19 #4 av: Skogshumblan

Tack WB!

Anmäl
2011-07-30 08:38 #5 av: ina3

Mycket bra artikel, kul att läsa. Ja lenormandkorten blir jag också nyfiken på, har aldrig stött på dem så dem skall jag kolla upp mer.

 

Tack Skogis!

Anmäl
2011-07-30 11:43 #6 av: Skogshumblan

Tack Ina:)

Anmäl
2011-07-30 11:50 #7 av: Isa56

Tack Skogis för en mycket intressant artikel. Kyss

ja här är en till som är nyfiken på Lenormandkorten. Artikeln väcker lust till att köpa en sådan lek.

Kram Isa

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2011-07-30 13:15 #8 av: [GunillaR]

# 7 Jag känner samma sak. Skulle gärna vilja ha en sådan.

Anmäl
2011-07-30 15:59 #9 av: dolfen

#7 - OT - Jag gillar de kloka orden ("Om du inte gillar...).

Epiktetos har uttryckt något liknande.

 

Anmäl
2011-07-30 16:32 #10 av: dolla

Tack för en jättebra artikel Skogshumlan Glad Spå i sump har jag tränat på för länge sedan Det var ganska roligt och fick faktiskt fram konkreta saker. Ska kanske pröva på detta igen och köpa lite kokkaffe.

Anmäl
2011-07-30 18:13 #11 av: Skogshumblan

Tack för alla positiva ordalag:)

Dolla, så spännande! Jag blev lite sugen på att prova själv faktiskt.

Anmäl
2011-07-31 09:59 #12 av: Trollvind

Lenormandleken har jag faktiskt men har inte använt den på länge. Nu blev jag inspirerad att plocka fram den igen. Jag tycker den är enklare än tarotkorten på sätt och vis, men kan ändå ge lika bra råd.

Kristallkula använde jag för måååånga år sen. Men då var det inte så att bilderna kom inne i huvudet (intuitivt) utan de kom inne i själva kulan. Det var ofta symbolbilder som kom och jag har för mig att vi hade en tolkningsnyckel till dessa.

Spå i kaffesump har jag aldrig gjort men är lite sugen på att prova att läsa i téblad. Nån som testat det?

Anmäl
2011-07-31 11:02 #13 av: [GunillaR]

# 12 - Kulan har jag alltid varit nyfiken på och skulle gärna vilja testa, men jag antar att kulan måste vara ens egen om det ska fungera.

 

Anmäl
2011-07-31 11:06 #14 av: Trollvind

#13 Tror jag inte alls Glad

Det är inte ägandet som får det att fungera, utan din öppenhet för just den typen av kanal. Vi har ju alla olika begåvningar, så för att veta om just kuleskådning är något för dig är det bara att prova.

Som sagt, en skål vatten fungerar alldeles utmärkt. Det var vad jag hade innan jag hittade en kula jag tyckte om.

Anmäl
2011-07-31 11:27 #15 av: Skogshumblan

Gilla, de jag känner dig & din intuition så tror jag kula skulle det nog passa dig! Så kör så det ångar! ;)

Anmäl
2011-07-31 11:30 #16 av: [GunillaR]

Hmmm...............ska kanske försöka med vatten då Flört

Anmäl
2012-01-04 21:40 #17 av: [Völva]

Hej Skogshumblan!

Jag tycker din artikel var väldigt bra och innehållsrik.

Den var saklig tycker jag och jag gillade att du gav råd hur man ska göra. Lysande Skrattande

Tack för artikeln

Völvan

Anmäl
2012-01-05 08:32 #18 av: Skogshumblan

Völva, tack för dina vänliga ord. Kul att jag kan bidra med något. :)

Anmäl
2012-02-12 21:21 #19 av: plutopellis

Putt putt Tungan ute

Mycket spännande artikel! En vacker dag ska jag äga en lenormandlek.. Men så länge får jag ju nöja mig med mina två nya lekar, ärkeängel Michaels orakelkort och Gilded Glad

Anmäl
2012-02-12 21:24 #20 av: Skogshumblan

Plutopellis, ja den dagen kanske kommer hitåt också....

Anmäl
2012-05-25 22:32 #21 av: Elena-Maria

Lenormandleken har jag aldrig hört talas om förut. Så spännande! Det måste jag kolla upp. Alltid roligt med något nytt att upptäcka. Tack för inspirerande text!

 

Anmäl
2012-05-25 22:36 #22 av: Skogshumblan

Elena-Maria. Tack!

Korten är jättefina och jag hoppas du hittar någon du trivs med snart ;)

Anmäl
2012-05-26 00:49 #23 av: Tarotstollan

Är det någon här som har Lenormandkort?  Det är väl de med 36 kort? Har sett att det finns lite olika lekar, men vet inte om det är 36 kort i alla. 

Jag har sett att det finns en Tarot Lenormand med 78 kort, funderar naturligtvis på att köpa den! Är det någon som känner till den? Vet vad det är för skillnad mellan den och orakelkorten?

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2012-05-26 07:52 #24 av: Skogshumblan

Stollan, jag skulle vilja säga att Lenormandkort är mer lika tarotkorten. Orakelkort är de inte särskilt lika tycker jag.

Anmäl
2012-05-26 16:31 #25 av: Tarotstollan

Ok! Tack för svar. Skall se när jag får råd att köpa en av varje lek så jag kan se själv hur de fungerar.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2012-05-26 19:29 #26 av: Skogshumblan

Stollan gå in på twice och välj Lenormandkort för en läggning så får du själv se:)

Anmäl
2012-05-26 23:12 #27 av: Tarotstollan

#26. Tack, har missat det! Får kolla upp det.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2012-08-05 12:23 #28 av: Elena-Maria

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1572817054

Här köpte jag min Lenormand (adlibris), kostade knappt en hundring. Tycker mycket om den och det medföljde ett litet häfte på engelska. Perfekt för nybörjaren =)

Anmäl
2012-08-05 12:26 #29 av: Skogshumblan

Elena-Maria, tack för tipset, ska kika för det lät som att jag har råd;)

Anmäl
2012-08-05 12:49 #30 av: Pagan

Ja det var ett himla bra prisGlad hmm, jag som gjorde en beställning där igår.

Anmäl
2012-08-06 23:12 #31 av: Pynzo

Tack, för en bra artikel. Så sant, sia är att välja ett redskap som stärker intensionen. Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.