Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen Astrologi & Numerologi Aura & Chakra Bilderna i tarotleken Böcker - CD Dagens hälsningstråd Den nya Jorden Drömmar och drömtydning Energier och krafter Existensiellt och livsåskådning IFokus info Gott & Blandat Humor och skoj Kanalisering Köp, Byt & Sälj Länkar Meditation och avslappning

Musik o Videor - Youtube Månadens/Veckans/dagens kort Orakel/änglakort Pendel och andra redskap Sajten och medlemmarna Snackistrådar - vi snackar om allt! Stenar och kristaller Symboler Tarotleken Tarotstjärnor Våra tarotlekar Tolkningar Totem och kraftdjur Tävlingar och lekar Universums Lagar Våra bilder och foto Våra egna berättelser Övningar
Tarot allmänt

Tarotkorten i historien

2009-11-25 16:25 #0 av: [GunillaR]

Om tarotkortens ursprung är det egentligen ingen som vet. Vi vet att det funnits en massa myter och legender som vuxit fram genom tiderna. Vad vi vet är att korten alltid varit intressanta på grund av sin mystik, att det finns en kraft i dem, något som vi inte kan ta på. Om jag personligen skulle spekulera i vad detta är så är tarotkorten i förbindelse med Universum och ett verktyg för oss människor att nå både dåtid, nutid och framtid.

plutt.png

 

Man säger att man funnit bilder av tarotkorten som skulle vara från 1100 talet. Om detta är myt eller sanning vet man inte. Däremot så vet man med säkerhet ett intresse för deras ursprung vaknade på allvar på 1700 talet. Det finns mycket lite dokumenterat om tarotkorten och dess betydelse. Detta kan man förstå eftersom när kristendomen kom så betraktades "all sådan verksamhet" som stor synd. Därför så överlevde kunskapen genom muntlig tradition.

Enligt vissa uppgifter har tarotkorten använts i tusentals år. De sägs härstamma från det forntida egyptiska riket, kanske till och med ännu äldre. De kan nämligen ha använts av de egyptiska prästerna som initieringsriter. Om man tittar på Stora Arkanan så handlar denna om en stor inre utvecklingsprocess, så därför kan det ligga mycket sanning i detta, att varje präst måste gå igenom alla utvecklingsfaserna. Aleister Crowley - The Book Of Thoth" från 1974.

År 646 evt brann det i det stora biblioteket i Alexandria. Efter denna brand blev Fez i nuvarande Marocko att bli den intellektuella huvudstaden istället. Många lärda från hela världen samlades där för att gemensamt hitta ett grundspråk för att kunna föra den gamla visdomen vidare. Detta ska ha lett till en bok vars innehåll överfördes till korten, för att visdomen inte skulle gå förlorad och för att kunskapen inte skulle kunna missbrukas av utomstående. Korten kan också ha skapats av de lärde som ett minnessystem för att ta fram kunskap. "Eden Gray - A Complete Guuide To the Tarot" från 1972.

Bild2.jpg

 

 

Det är stor sannolikhet att korten under medeltiden förts till Europa med antingen zigenare (romer), tempelriddarna eller morerna. Fast den mest intressanta teorin är nog att tarotleken ska ha skapats i Europa av albigenserna, en gnostisk sekt som var verksam i Sydfrankrike på 1100 talet. Albigenserna är samma som katarerna. De levde i en borg som hette Albi i en stad som hette Languedoc. Katarerna hävdade att den rätta trosinriktningen var dualistisk, alltså att allt har en motsats, såsom Yin/Yang, Skapande/Destruktivitet, Ljus/Mörker osv. Korten skulle då utgöra ett fördolt sätt att förmedla kunskap som stod i strid med den etablerade kyrkan.

De äldst bevarade tarotkorten är från 1300-talets Frankrike och 1400-talets Italien. Tarotkorten gav så småningom upphov en annan lek. Den förenklades och förlorade de 22 korten i Stora Arkanan . Kvar blev då Lilla Arkanan samt pagerna (knektarna) och narren (Jokern) På så sätt utvecklades vår nuvarande spelkortlek med 52 kort. (Inte konstigt då att det finns kraft i de vanliga korten också!) Vid sidan om den vanliga spelkortsleken så fortsatte tarotleken att utvecklas och att användas till att svara på frågor. Den fanns redan på medeltiden ett antal lekar, men mest känd är Marseillesleken från 1400-talet. Denna användes än idag.

Det sägs att kejsar Napoleon använde sig av tarotkorten och ska ha litat blint på dessa. Hans hustru Joséphine lär ständigt ha använt en tarotlek för att hjälpa honom. (Undrar om hon såg abdikeringen och landsförvisningen till Elba)

I slutet av 1800-talet ökade intresset för alla ockulta företeelser, och även då tarot. Under 1900 talet har leken fått en mängd olika utseenden. Ockultisten och esoterikern Arthur Edward Waite gav 1910 ut en tarotlek som var revolutionerande till sin utformning. För första gången avbildades scenerier på korten i Lilla Arkanan. En annan esoteriker, Aleister Crowley, utformade en lek med ett eget system. Han utgick från den egyptiska mytologin.

I ordet Tarot ligger flera andra ord invävda. Dessa bildar den latinska ordflätan rota, taro, orat, tora. Ator =Hjulet i taroten talar Ators lag. Ator var en egyptisk gud.

Tarotleken är uppbyggd kring samma system och har ett klart samband med andra esoteriska kunskaper (esoteri = kunskap om tillvarons dolda sidor) såsom, numerologi, alkemi, den judiska kabbalan och Gamla Testamentet.  Alla dessa har hämtat sin kunskap från samma källa, dvs det kollektivt omedvetna.

Kabbala.png

Livets träd från Kabbalan

 

Gunilla i november månad 2009

Anmäl
2009-11-25 21:20 #1 av: korseett

jisses- ja tarotleken har alltid varit mystisk

Anmäl
2009-11-25 22:23 #2 av: Soffe

Ja verkligen!

Anmäl
2009-11-25 23:08 #3 av: Tuva-Lena

Oj oj så mycket intressant information. Lite har jag fått läsa på häxkursen jag går också, så jag känner igen den del. Men lika intressant för det. Tack för en väldigt bra artikel! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-11-25 23:11 #4 av: [GunillaR]

Ja när man upptäcker alltings samband, som utan början och utan slut, då förstår man att det är magiskt!

Anmäl
2011-06-13 21:22 #5 av: [GunillaR]

Puttar fram en gammal artikel Glad

Anmäl
2011-06-13 21:29 #6 av: ina3

Mycket spännande att läsa! Tack för en bra artikel! 

Anmäl
2011-06-13 23:12 #7 av: Skogshumblan

Tackar för puffen, jätteintressant och jag ser att det jag tänkt inte alls är fel ;)

Anmäl
2011-07-26 22:09 #8 av: tarotlasse

Att taroleken är från 1300 talet är ingen myt utan rent fakta.

Dom äldsta tarotkorten är daterade till slutet av 1300 talet

 Tror det var 1395 som den dåvarande franska kungen gav en konstnär  i nuppdrag att göra en tarotlek till sig.

Kungen själv var med och utformade denna lek och  bestämde vad konstnären skulle måla.

Det finns några av dessa kort bevarade som finns på ett Museum i Paris.

Så ingen myt utan fakta som kunnats ta fram.

Den äldsta kompletta tarotleken som finns bevarad är den Italienska Visconti leken som målades 1405 det var 5 tarotlekar som målades till familjen Visconti och den kompletta leken är en blandning av dessa 5 lekar.

På den tiden var det bara kungahusen och den högsta adeln som använde sig av tarotkorten.

Det var handmålade bilder av fina konstnärer och dom var inte billiga.

Så bara dom rikaste som hade råd med tarotkort.

Under 1400 talet spred sig dessa tarotkort runt om  i dom Europeiska kungahusen och adeln dom blev väldigt populära och blev populära bröllops presenter inom adeln.

Kungahusen runt om i Europa har i historien alltid varit mycket roade av mystik. Övernaturligt och av Andevärlden.

Heliga Birgitta är ett exempel på en i adeln där det finns dokumeterat om andekontakt och får säga att hon var ett mycket duktigt medium.

Dom äldsta dokumenten som finns av fysiskt mediumskap och fysiska seanser.

Är från 1600 talet och där den Svenska kungen satt som medium under seansen med lyckade resultat.

Men på den tiden så var det blodiga cermonier där man offrade höns och andra djur till andevärlden. Innan  mediumet satte sig ner för en fysisk seans med andevärlden.

Lasse

Anmäl
2011-07-26 22:54 #9 av: [GunillaR]

Lasse vet du vad? Jag håller på med en skiss till "XVIII Månen". Skissen är egentligen färdig men jag måste ha större duk.

Flört

Anmäl
2011-07-26 23:04 #10 av: tarotlasse

#9

OK intresant  har du alldrig funderat på att måla och göra din egen tarotlek ?

Jag har fått förfrågan om att ha en helgkurs i att måla sina egna tarotkort.

Men  jag tycker inte att jag är rätt person att hålla en sådan kurs.

Jag är en stor konstälskare och uppskattar konst.

Men tyvärr uppskattar jag inte det jag själv åstakommer med penna o pensel.

Så bättre ngn som har kunskapen om konst och om färger o matrial o tarotkorten startar en sådan kurs.

Lasse 

Anmäl
2011-07-26 23:11 #11 av: [GunillaR]

Jo jag har faktiskt funderat på detta men drar mig för detta stora åtagande, det är ju väldigt många bilder.........

Och jag vill ju tolka och förmedla hur jag upplever kortet i fråga. Nu är ju månen mycket nära mig och jag har väldigt lätt för att leva mig in i detta kort.

Anmäl
2012-05-25 21:39 #12 av: Elena-Maria

Intressant artikel. När jag ramlade in på tarot i tidiga tonåren påbörjade jag en egen lek. Blev tyvärr aldrig klar men för något år sedan när jag var på besök i föräldrahemmet hittade jag mina skisser under skrivbordsunderlägget på min sekretär i flickrummet. De ligger numera i min skissamling. Hade dock varit så häftigt att designa en egen lek!

Anmäl
2012-07-02 17:21 #13 av: Choklad

Mycket intressant artikel Gunilla!

Glad

U R us

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.