Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Astrologi & Numerologi Aura & Chakra Bilderna i tarotleken Böcker - CD Dagens hälsningstråd Den nya Jorden Drömmar och drömtydning Energier och krafter Existensiellt och livsåskådning IFokus info Gott & Blandat Humor och skoj Kanalisering Köp, Byt & Sälj Meditation och avslappning Musik o Videor - Youtube Månadens/Veckans/dagens kort Orakel/änglakort Pendel och andra redskap Sajten och medlemmarna Snackistrådar - vi snackar om allt! Stenar och kristaller Symboler Tarotleken Tarotstjärnor Våra tarotlekar Tolkningar Totem och kraftdjur Tävlingar och lekar Universums Lagar Våra bilder och foto Våra egna berättelser Övningar
Andra redskap än tarotkorten

Magiska stenar del 3.

2010-09-01 20:00 #0 av: Isa56

Den här gången tänkte jag berätta lite om vilka stenar man kan använda till chakrabalansering. Hoppas ni hittar något som intresserar er.

Chakrastenar

 

Chakran är sju olika energicentran i vår kropp, som styr samspelet mellan vår andliga och fysiska kropp. Ordet Chakra är Sanskrit och betyder hjul eller skiva. De löper i en rak linje genom kroppen, från huvudet ner till slutet av ryggraden.

Nessan har skrivit en ypperlig artikel om chakran. Här är en länk till Våra chakran-

Vid obalans i chakran mår man inte riktigt bra, man kan känna sig trött och hängig eller ledsen. Olika stenar har olika vibrationer som påverkar de olika chakran. Nu är ju stenar bara ett sätt att stimulera chakran på. Det finns fler saker som kan stimulera dina sinnen som, dofter, färger olika ljud typ vatten som porlar eller musik.

 

Här ägnar jag mig åt stenar för att stämma av kroppens vibrationer, lite som en stämgaffel. Antingen kan man stimulera alla chakran på en gång eller ta ett chakra i taget. Man börjar nedifrån, med rotchakrat.

Och som jag brukar säga, det här är bara ett sätt som man kan göra. Och några förslag på stenar. Det finns olika sätt och fler stenar att välja mellan och man får prova sig fram till det som känns bäst för en själv. De förslag på stenar jag har med är i huvudsak baserade på mitt eget chakraset.

 

Varje chakra har sin egen färg som den stimuleras av. Men samtidigt balanseras den även av en motsatt kompletterande färg. Exempel: Om du känner dig riktigt ilsken, kan du lugna ditt rotchakra med blått eller grönt. Här kan det bli lite konstigt, för terapeutiska färghjul kan variera en del med hur de anger de motsatta färgerna, du ska lita på din inre guide och välja den färg som du tycker känns bäst för dig, varje gång. Namnet på Sanskrit inom parentes.

 

Rotchakrat.(Muladhara) Läggs under "stjärten" vid svanskotan.  Om du saknar självförtroende eller har svårt att koncentrera dig, kan det här chakrat behöva stimuleras. Mobbing, mycket kritik eller problem i familjen kan få det här chakrat att börja sluta sig. Självkänslan får sig en törn och man behöver träna på att stå upp för sig själv.

Bra stenar här som kan stimulera är jordfärgade, tegelröd, svarta eller bruna. Exempelvis: Röd Jaspis, Granat, Rubin, Gagat Obsidian eller Hematit.

Röd Jaspis. En sten som stöder oss genom livets naturliga processer, såsom graviditet, födelse, pubertet och åldrande. Din naturliga skönhet framhävs genom, att den stärker livskraften och vitaliteten. Alla Jaspis stenar är bra till att balansera upp energin i kroppen, sinnet, anden och känslorna, den förstärker också broder/systerskapet. Även ansvar, mottaglighet och generositet blir stärkta av Jaspisen.

Fysiskt motverkar den demens och senilitet och ger en mental balans.

Granat. Stenen som lär oss den positiva sidan av makt. Symbolen för den gudomliga urkraften inom oss som ger oss styrka, mod och lust. Viljekraft, produktivitet och kreativitet ökas, den får även en trög blodcirkulation att värmas, vilket gör den bra för sexualiteten och fertiliteten. ( En billig granat lagd bland dina värdesaker förhindrar/avskräcker att tjuvar stjäl dina idèer, eller tar åt sig äran för ditt arbete.)

 

Harachakrat/Navelchakrat.(Swadhisthana) Läggs ca 2 cm under naveln. Ett slutet chakra här kan betyda att du kanske känner dig skyldig för något du inte kan påverka. Även trauman och känslomässig misshandel kan påverka detta centra. Din förmåga att få vänner och uttrycka dig uppriktigt kan också påverkas av obalans här. Om du känner dig chockad eller ur balans kan du fylla detta chakra med orange, som står för livsglädje och självmedvetande. Är du lite "vild" kan du dämpa med Indigo.  Även meditation med en Karneolkristall är också ett tips.

Bra stenar är orangefärgade som: Tigeröga, Karneol, Gul Jaspis eller Citrin.

Karneol. Stenen för blyghet. Den som ger uthållighet, stärker rösten, skyddar mot avundsjuka, rädsla och hat. Den är bra mot, tankspriddhet, fantomsmärtor och infektioner. Vi får lättare att se sambandet mellan känslomässigt tillstånd och vårt inre jag. Den är allmänt helande och skyddar mot ondska. Den hjälper oss också att släppa sorger och ledsamheter. Stjärntecken: Kräfta, Lejon och Oxe.

Tigeröga. För den som söker klarhet, yin och yang blir lättare balanserade. Den ger energi och förståelse till områden där du behöver en vaken blick för det praktiska, materiella och konkreta frågor. Stenen står också för välstånd och rikedom. Kunskaperna att se in i framtiden blir bättre. Den är grundande och bra vid inlärning och koncentration.

Stjärntecken är Stenbocken.

 

Solar plexus-chakrat.(Manipura) Läggs mitt på solarplexus. Problem här kan ge känsla av dina åsikter inte betyder något eller att andra inte "ser" dig. En hobby, där du lär dig något nytt, eller att du börjar umgås med andra kan underlätta. Man kan hela blåsan, huden, magen och förbättra din organisationsförmåga. Här kan du stämma av med lila stenar om du känner dig lite väl dömande gentemot andra.

Gula stenar hjälper dig att rena både kropp och sinne. De har en renande och avgiftande verkan.

Bra stenar här är: Gul Kalcit, Ljus Citrin, Turkos, Agat eller Ljus Bärnsten.

Gul Kalcit. Stärkande för din självtillit, utvecklar din förmåga att kunna uttrycka dina åsikter klart och tydligt. En symbol för kontakten med det högre jaget, ökar uppmärksamheten och uppskattningen av naturens kreativa och outsinliga kraft. Bra för ditt hjärtas röst som alltid är i kontakt med helheten och sanningen. Inom varje område och aspekt på vårt liv på jorden stimulerar den det gudomliga.

Citrin. Den glada stenen som pushar oss att se det ljusa och glädjefyllda i tillvaron, att ha roligt, skratta, leka och umgås med andra. Ett bra val om du vill utveckla dina synska förmågor.  (Men den associeras även med tjuveri och svindel). Annars en bra sten för att sluta röka, eller stärka tron på sig själv när det gäller sin egen förmåga till att skapa eller bara vara. Vill man bryta sina eget mönster är den bra att bära på sig, den hjälper till att göra upp med det de förflutna som begränsar framtidens nya möjligheter.

Stjärntecken: Tvillingarna

Hjärtchakrat. (Anahata) Läggs mitt på bröstkorgen. Det här chakrat styr lungor och hjärta, samt relaterar till dina verkliga känslor.

Att känna sig mindervärdig och inte värd att älskas eller att bli bortstött, kan stänga ner det här chakrat. Man kan då börja känna självömkan och bristande omsorg.  När vardagen blir stressig och du känner dig andfådd eller får en hög puls, kan du visualisera en mild mjuk grön färg.

Behöver du piggas upp använd då rosa färg istället. Genom att lära sig nya saker, t.ex. Healing kan du öppna upp chakrat igen. Rosa och gröna stenar balanserar hjärtchakrat.

Här kan man välja: Jade, Rosenkvarts, Grön Aventurin, Malakit eller Vattenmelonsturmalin.

Jade. I Asien på 1000-talet betraktades Jaden som en lyckosten. Den är ett stöd när vi vill vara tålmodiga, trogna våra mål och vill förbättra våra möjligheter. Den är en bra beskyddare och i Kina anses den värdefull. Den ger lindring vid njurproblem, bär den i fickan eller som ett smycke. Utstrålningen ger frid, inre harmoni och stillhet. Vill du lättare komma ihåg dina drömmar så lägg den under huvudkudden när du ska sova. Vilka känslor du förlöser under drömmen blir då lättare att förstå.

Stjärntecken. Väduren, Tvillingarna, Oxen och Vågen.

 

Rosenkvarts. Både egyptier och romare använde pulveriserad Rosenkvarts i sin kosmetika för att förebygga rynkor och främja en vacker hy. Den ger lugn och en känslomässig förtröstan. Uppmuntrar kontakten med vårt inre barn, ger oss tillit och stödjer oskuldsfullheten. Vi får kärlek utan krav. Stenen är en mild sten med renande och lugnande energier. Utmärkt under kudden vid sömnproblem eller mardrömmar. I perioder av känslomässig obalans vid ex, sorg, bekymmer eller stress är den bra att bära på sig som smycke eller en sten i fickan. I hemmet förstärker den din viljestyrka, så att du kan hålla fast vid nya vanor och rutiner.

 

Halschakrat. (Vishuddha) Läggs på halsen. Orsaken till att halschakrat sluter sig, kan vara att man har svårt att uttrycka sig eller är utsatt för fördomar. Det är centrum för kreativitet. Att lära sig att argumentera och debattera hjälper chakrat att öppna upp igen. Blå färg hjälper till att sätta fart på saker och ting. Är du däremot lite väl självsäker och dogmatisk kan du lugna dig med röda eller orange stenar Den lindrar öron, näsa och halsproblem. Kan lindra problem i tänder, tandkött och matsmältningen. Bär en blå sten som halssmycke eller lägg en blå sten på halsen när du ligger och vilar eller mediterar.

Bra stenar här är: Ljusblå Akvamarin, Sodalit, Azurit eller Lapis lazuli.

 

Ljusblå Akvamarin. I kommunikationen med omvärlden och oss själva, ger stenen renhet, klarhet och mod. För att stimulera intellektet och dina tankar är Akvamarin utmärkt att använda i smycken. Blå stenar kan hjälpa till när du samlat för mycket vatten i kroppen. Den hjälper dig att uttrycka dina inre känslor av poesi, lekfullhet och kreativitet.  Släpp fram dina inre känslor grunden för klarhet och insikt.

Sodalit. Namnet betyder kamratskap och kommer från latinets "Sodalitas" . I det gamla Egypten ansåg prästerna att den tog bort ångest, skuld och stärkte sinnet. Har du lätt för känna dig skuldtyngd eller är väldigt känslig kan den här stenen hjälpa dig att må bättre, eftersom den förstärker självkänslan, tilliten till sig själv. Den stimulerar också förståelse och vetskap, solidaritet, samhörighet och vänskap. Uppmuntrar kreativt tänkande.

Stjärntecken: Skytten.

 

Pannchakrat.(Anja) Läggs på pannan. Violetta och lila stenar lindrar stress, smärta och oro. Koncentration och medvetande ökar. Har du en känsla av att du tagit någon för given är orange en färg som du bör använda för att balansera upp ditt pannchakra. En slutenhet här, kan bero på saknar du disciplin, är inkonsekvent eller inte har några mål att sträva mot. Även yoga och meditation kan hjälpa till att öka självdisciplinen. Eller en lätt massage med Rosmarinolja.

Stenar här kan vara: Ametist, Labradorit, Fluorit, Kunzit eller Sugilit.

Ametist. Denna ljuvliga allroundsten. Namnet från det grekiska ordet "Amethystos" som betyder "icke berusad".

Den kan läggas lite överallt i hemmet för att ge lugnande vibrationer. Använd dem som smycken eller meditera till dem. En Ametist i handen när du mediterar ökar din intuition och öppenhet.

Den finns omnämnd i bibeln (I andra Moseboken nämns den som en av de tolv stenar som fästes på översteprästen Arons sköld.) och även spiritister hyllar den för dess magiska kraft. Den har renande och starka vibrationer som är djupt lugnande för känslolivet och våra tankar. Bra mot huvudvärk, sömnproblem, stress eller negativa energier från omgivningen.

Stjärntecken: Vattuman, Fiskarna.

(I grekisk mytologi var Ametist en oskuldsfull flicka som vägrade att dricka sig full, vilket väckte vinguden Dionysos ilska. Gudinnan Artemis förvandlade flickan till en kristall för att beskydda henne. Dionysos ångrade sig och i ren desperation välte han ut sin vinbägare. Vinet rann över kristallen och färgade den lila.)

Labradorit. En sten som hjälper oss se att människan är en ljusvarelse. Vi kan gå bortom våra idèer om framtiden och vårt förflutna. Eftersom det finns olika nyanser i den förbinds den ofta med regnbågen, och kopplas ihop med myter, gudar och gudinnor, som har koppling till regnbågen.  T.ex. Regnbågsbron Bistro som enligt nordisk mytologi förbinder Asgård (där gudarna bor) med Midgård (där människorna bor).

Den här stenen är bra när du bearbetar känslor av svartsjuka eller vill skydda dig mot andras avund och negativa energi. Den lindrar oroliga tankar. Den kan också användas i magiska ritualer, eller vid Astral projektion (astralresor) där den stärker din energikropp, auran.  Som halsband hjälper den till att stärka ditt halschakra så du får balans och harmoni. Det här är stenen för det meditativa varandet.

 

Kronchakrat.(Sahasrara) Läggs uppe på hjässan ovanför huvudet. Vita eller violetta stenar förknippas med detta chakra. Chakrats uppgift är att skapa balans och harmoni mellan din andliga och fysiska sida. Det kan stimuleras av solljus eller vissa kristaller. Äter du fel blir du trött och slö, vilket kan göra att chakrat stänger ner. Isynnerhet i kombination med en svårighet att uttrycka sina känslor. Även svåra händelser i livet som våld, sorg eller stora besvikelser kan påverka chakrat negativt. Här måste du lära dig att sätta dig själv i främsta rummet.

Förslag på stenar är: Bergskristall, Zircon eller Diamant, men även lila Ametist.

Bergskristall. Länken mellan våra själar och de himmelska stjärnornas energi. Den kan lika lätt kanalisera psykiska energier som att leda radiovågor. (de första radioapparaterna kallades inte för inte för "Kristallmottagare"). Den förstärker energier och används i healing och kommunikation. Traditionellt harmonierar, balanserar, förstärker och fokuserar den energi. Den sammanlänkar tankar, känslor och medvetande med universums existentiella kraft. En bergskristall tätt intill din kropp skyddar dig mot negativa energier.

 

(Bergskristall är "piezoelektrisk" vilket betyder att skapar elektricitet när den pressas samman, och det skingrar den negativa energi som finns i luften runt om den.)

Zircon. Symbolen för oskuldsfullhet, renhet och fasthet. Den hjälper dig att finna inre ro. Vår andliga resa och människans utveckling på jorden är den här för att påminna oss om. Stenens är beskyddande och svalkande och lugnar upprörda känslor och stress. Eftersom den rymmer mycket energi är den också bra att ha när man känner sig slutkörd av dagens stressiga samhälle. Har du problem på jobbet, stoppa en Zirkon i fickan. Hjälper mot obeslutsamhet, sömnproblem eller depression.

Bergskristall och Paradisäpplen i harmoni.

Bergskristall och Paradisäpplen.

 

Som avslutning vill jag citera en skotsk välsignelse från medeltiden, som jag hittade i Bonniers Kropp, själ och hälsa.

 

Skotsk välsignelse med Citrin.

"Låt mig sänka dig i vattnet.

Du vackra och kraftfulla ädelsten!

I det renaste och klaraste vatten.

I de tolv apostlarnas namn.

I den dygdiga jungfrun Marias namn,

Och i den högsta treenighetens

och alla de lysande änglarnas namn.

En välsignelse av ädelstenen.

En välsignelse av vattnet

Och helande av alla sjukdomar för

varje lidande varelse."

 

Isa

 

 

Källor: Bonniers Kropp, själ och hälsa.

"Om magiska stenar" från Kristallrummet.

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2010-09-01 20:15 #1 av: [GunillaR]

Tack för en intressant artikel. Det är ju fantastiskt att vi kan hämta hjälp från något i naturen som blev skapat samtidigt som jorden skapades och formades.

En liten fråga är, hur länge man ska låta stenen ligga på chakrat för att få optimal effekt?

 

Anmäl
2010-09-01 21:10 #2 av: Isa56

Tack Gilla.Skrattande

Tid, allt mellan 10 minuter upp till en timme. Är du trött, kan det hända att du somnar. Och kanske drömmer på ett annat sätt. Men vad jag förstått, är det ingen risk att man överaktiverar något chakra. Kroppen vet själv hur mycket som behövs. Här kan man nog säga, att så länge det känns bra är det bra. Däremot ska man resa sig lugnt och inte rusa iväg med en massa saker direkt efter. Kanske ta ett glas vatten och sitta ner en stund.

Jag har ibland somnat med en safir i pannan, eller några stenar i handen. Det enda som hänt är att drömt konstigt.Flört

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2010-09-01 21:29 #3 av: [GunillaR]

Men då vet jag Glad

Jag ska förresten köpa lite nya stenar, känner jag att jag vill och behöver.

Jag har alltid varit väldigt dragen till citrinen.

Anmäl
2010-09-01 21:35 #4 av: Isa56

Ja, Citrin den glada stenen.Skrattande  Jag tror den passar dig (en riktig konstnärssjäl som du är)bra, Jo jag vill minnas att du nämnt den stenen tidigare. Visst är det härligt med stenar.Tungan ute

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2010-09-01 21:48 #5 av: nillanb

Wow!!!

Tack Isa för en fantastiskt fin artikel om dessa underbara stenarKyss.

Tänk så enkelt det är!, att kunna ta hjälp av vårar magiska stenar.

Jag har alltid en sten med mig vart jag än går.

 

 

Anmäl
2010-09-01 21:52 #6 av: Isa56

Tack Nillan Skrattande

Ja några stenar i fickan slinker med här också, några ligger på nattduksbordet och skrivbordet dock aldrig mer än två - tre.Flört

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2010-09-02 21:58 #7 av: Pagan

Som vanligt en kanonartikel ärade Isa. Skrattande

Väldigt intressant och lärorik. Jag bär oxå stenar varje dag. Känner mig nästan naken utan. Citrin och kalcit är stenar min penel ofta väljer åt mig.

Anmäl
2010-09-02 22:07 #8 av: Isa56

Tack kära Pagan Skrattande

För min del blir det ganska ofta Oxöga, Karneol eller Ametist. Nästan alltid har jag en Pyritsten med mig. Den sägs dra till sig pengar. Tungan uteFlört

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2010-09-02 22:34 #9 av: Pagan

ja pyriten är en favorit här oxå. Sitter just nu och funderar på hur jag ska kunna pulverisera min rosenkvarts - en vill ju bli fagerFlört tror du man kan köra den i mixern?

Anmäl
2010-09-02 22:40 #10 av: Isa56

#9 Eh!!!  nej det tror jag inte.FörvånadFlört Snarare en mortel. Flört 

Förresten är du så söt ändå, så det pulvret behöver du nog inte Tungan ute

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2010-09-02 22:42 #11 av: Pagan

du e för sööööt!

Anmäl
2010-09-02 22:49 #12 av: Isa56

Javisst är jag. KyssFlört

Min make laborerar med äppelkaka/paj så jag är full av råsocker och söt vaniljsås. (jag vet, jag ska inte äta sånt, men ibland så OskyldigSkämsTungan ute)

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2010-09-02 22:50 #13 av: Pagan

bara mer att älska.Glad

Anmäl
2010-09-02 22:51 #14 av: Isa56

Hehe ja, fast när "sockerdopingen" tar slut, då dimper jag som en sten. Flört

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2010-09-03 11:07 #15 av: Elpida

Min största rosenkvarts ligger mellan mig och datorn här på jobbet, om jag ber den snällt kanske den skyddar mig mot rynkorna oxå...? =)

Måste köpa på mig lite mer stenar oxå, jag är ju en riktig spridare som plockar på mig, lägger av mig, glömmer dem här och där..."/

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2010-09-03 13:58 #16 av: [GunillaR]

Jag hittade dessa stenar inne på Kristallrummet (länk finns) och blev helt till mig. Dessa är så fina så jag vill ha - vill ha - vill ha

Svensk Rodokrosit

 

Anmäl
2010-09-03 14:00 #17 av: [GunillaR]

Dessutom har jag blivit av med min stora ametist. Det är nog så att katten har busat in den under soffan eller under något annat ..........

så man skulle kanske köpa en ny ametist samtidigt som man köper dessa vackra rosa stenar.

 

Anmäl
2010-09-03 20:39 #18 av: Isa56

#16 Åh vilka härliga stenar, vill ha. Tungan ute

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl
2010-09-03 22:01 #19 av: [GunillaR]

# 18 - Ja visst är de vackra! Tror jag ska beställa nu, faktiskt!

 

Anmäl
2012-02-10 23:46 #20 av: Isa56

Puttar. Flört

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"                                                                 Medarbetare på Tarot

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.