Annons:
Etiketterartiklarövrigt
Läst 20694 ggr
Pagan
2012-05-06 19:52

Ockulta symboler del 5 Ankh

Del 5 i artikelserien om ockulta symboler handlar om Ankh (anch). Det är ett ögleförsett kors, på latin Crux Ansata. Ankh (egypt. ”nh 'liv', 'själ'), anch, egyptiskt hieroglyftecken för liv. Det spelade en central roll i det gamla Egyptens symbolvärld. Guden bar som "livets herre" ankh i sin högra hand. Atons strålhänder låter farao med familj andas in ankh. Vid en rad livgivningsceremonier gavs det åt mumier som amuletter, åt statyer, tempel osv. Offergeråd och speglar formades som ankh. Kristendomen övertog det tidigt som en korsform, det s.k. T-korset.

Ankhsymbolen är för egyptierna ett viktigt tecken för livet. Den kan beskrivas som ett T-format ”Taukors” med ett öglehandtag. Med hjälp av detta handtag håller gudarna korset fram till människorna. Det framställs också fristående på konstverk vilkas tema är att själen överlever kroppens död. I tidig kristen Koptisk tid användes Ankhkorset i Egypten som symbol för det eviga liv människan fått till skänks genom frälsarens offerdöd. Då symbolen även kan ses som en nyckel kallas den även för Livets nyckel eller Nyckeln till Nilen. På senare år har symbolen blivit ett emblem för diverse esoteriska grupperingar.

Ankh (☥) var den hieroglyf som stod för ordet ʿnḫ, d.v.s. Livets Gudar i den  egyptiska mytologin kunde bära den i öglan eller hålla en i varje hand korslagda över bröstet. Latinska  uttolkare har tolkat symbolen som Crux Ansata, ett "kors med ett handtag".

Ankh-tecknet förekommer rikligt på gravar och i annan Egyptisk konst till exempel i bilder där gudar och gudinnor i livet efter detta överräcker livets gåva till en död människas mumie. Symbolen bars också av egyptier som amulett, både ensam eller tillsammans med hireoglyferna för "styrka" och "hälsa". Speglar utformades ofta i form av en Ankh.

Den snarlika symbolen       användes för den romerska gudinnan Venus. Denna symbol, ofta kallad "Venus handspegel", associeras vanligen som en symbol för livmodern. I Astrologin får samma symbol representera planeten Venus i Alkemin ämnet koppar och i Biologin det kvinnliga könet.

I Populärkulturen används ofta Ankh-symbolen eftersom den betyder/Kannoterar uråldrig historia, mystiska livskrafter och andlig magi. Ibland får den ensam agera logotyp för Det forntida Egypten.

Symbolen har också inlemmats i den kristna kyrkan, främst inom den Egyptisk-Koptiska Kyrkan där den symboliserar kristi uppståndels. Korset kallas i dessa sammanhang för Uppståndelsekors (Crux Ansata).

1982 - 1983 använde vinnie vincent  en medlem i hårdrocksbandet KIZZ Ankh-symbolen som sin sminkning. På sina kläder hade han andra egyptiska symboler.

I spelen "Warcraft III" samt "World of Warcraft" Används Ankh som återupplivarföremål för hjältar.

En variant av Ankh-symbolen finns med i musikvideon till Ace of base  låt "The sign", samt återfinns på omslaget till denna singel.

Källor

Nationalencyklopedin

Symbol lexikonet av Hans Biedermann

Wikipedia.org

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Annons:
Isa56
2012-05-06 20:08
#1

Tack Pagan det är både spännande och intressant med symboler. Skrattande

*Du föddes vild. Låt ingen tämja dig. *😁👻

Upp till toppen
Annons: